Kommunal stämmer bussbolag på tre miljoner

2017-06-15 09:29 Tiina Demargne  

Bussbolaget betalade sina chaufförer efter egna konstruerade schabloner. Det anser Svenska Kommunalarbetareförbundet som stämmer Bergkvarabuss AB och Sveriges Bussföretag för brott mot kollektivavtalet.

Förbundet kräver att bussbolaget betalar olika mycket i ersättning i form av lön, semesterlöneförmåner, ersättning för överskjutande timmar, ob-ersättning och traktamente till totalt 20 medlemmar, samt 100 000 kronor vardera i allmänt skadestånd till arbetstagarna, totalt 2 000 000 kronor. Förbundet kräver självt ytterligare 1 000 000 kronor i allmänt skadestånd. Det totala skadeståndet är tre miljoner kronor.

Tvisten gäller bussbolagets agerande under perioden den 1 december 2014 till och med den 31 maj 2015. Under perioden har 20 arbetstagare med olika anställningsformer och sysselsättningsgrad haft uppdrag inom beställningstrafik i utlandet. Bolaget har betalat lön och andra ersättningar som traktamente enligt egenhändigt konstruerade schabloner. Busschaufförerna har inte fått betalt för arbetad tid enligt Bussbranschavtalet.

Bussbolaget har också lagt ledig tid för chaufförerna under deras tid i utlandet på ett sätt som strider mot Bussbranschavtalet.

Kommunal anser att bussbolaget gjort sig skyldigt till flagranta brott mot viktiga bestämmelser i Bussbranschavtalet. Agerandet har pågått under en längre tid, omfattat ett stort antal arbetstagare och varit systematiskt. V

issa chaufförer har inte fått arbetstid tillgodoräknad och har därför inte blivit uppflyttade eller kommer att bli uppflyttade i lönetarifferna. Det är en försvårande omständighet som motiverar höga allmänna skadestånd, anser fackförbundet.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen