Livs stämmer kebabfabrik på 1,7 miljoner

2018-06-05 14:31 Mikael Kindbom  

En kebabfabrik stäms på sammanlagt 1,7 miljoner kronor av Livsmedelsarbetareförbundet. Personalen ska regelbundet ha arbetat övertid utan att få ersättning för det.

Det är Meet i Linköping AB som stäms inför AD. Företaget tillverkar kebabspett och färdigskuren kebab. Bolaget har cirka 20 anställda.

I höstas påkallade bolaget förhandling angående ett nytt schema för grillproduktionen. Facket ska då ha upptäckt att arbetet bedrevs som skiftarbete, att det förekom omfattande övertid och att de anställda inte fick OB-ersättning som de hade rätt till.

Förbundet konstaterar att ett antal brott har begåtts mot kollektivavtalet. De anställda har bland annat arbetat 40 timmar i veckan i stället för 38 utan övertidsersättning och de har arbetat på lördagar utan OB-tillägg.

Förbundet ser så allvarligt på att det man kräver ett extra högt skadestånd, 1,5 miljoner kronor för brott mot kollektivavtalet. Därtill begär man 200 000 kronor för brott mot MBL.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna