Arbetsdomstolen

ST tar strid för föräldraledig vid Kriminalvården

Föräldraledigheten hade lett till att den anställde vid Kriminalvården skulle ha missat morgonmöte och säkerhetsträning, enligt arbetsgivaren. ST håller inte med. Foto: TT-Bild

Den anställde på Kriminalvården ville vara föräldraledig i början och slutet av arbetspassen. Det hade krävt omplacering, enligt arbetsgivaren. Brott mot föräldraledighetslagen, anser fackförbundet ST.

Publicerad

En anställd på Kriminalvården ansökte om att vara föräldraledig på deltid från 1 september till 31 december 2019. Han ville vara föräldraledig två dagar i veckan så att han skulle börja en timme senare på morgonen och gå cirka en timme tidigare på eftermiddagen. Skälet var att han skulle lämna och hämta sin 7-åriga dotter på fritids de här dagarna. Arbetsgivaren beviljade inte ledigheten.

”Det har inneburit stora bekymmer för den anställdas familj att han inte fått vara föräldraledig.”, skriver fackförbundet ST i stämningsansökan som nådde Arbetsdomstolen i torsdags.

Förbundet anser att det är brott mot föräldraledighetslagen och stämmer nu staten genom Arbetsgivarverket. Förbundet kräver 75 000 kronor i allmänt skadestånd till den anställda.

Kriminalvården fattade sommaren 2019 ett policybeslut att man inte skulle bevilja partiell vårdledighet med både fast start- och sluttid med hänsyn till verksamhetens krav. Arbetsgivaren ska enligt stämningsansökan ha uppgett att de inte nekat den anställda partiell ledighet, utan föreslagit den anställda tillfällig omplaceras till arbete på häkte, vilket han inte ville.

Den anställda jobbar inom transportenheten som har hand om transport av framförallt häktade personer. Det framgår i stämningsansökan att den partiella föräldraledigheten hade lett till att han skulle ha missat ett viktigt morgonmöte och säkerhetsträning, enligt arbetsgivaren. Han skulle inte heller ha kunnat göra vissa transporter till domstolsförhandlingar. Arbetsgivaren ansåg att det hade inneburit en påtaglig störning i verksamheten.

Det håller inte fackförbundet med om. Informationen på morgonmötet hade han kunnat få på andra sätt, säkerhetsträningen skulle ha gått att göra vid andra tillfällen och föräldraledigheten skulle bara ha påverkat enstaka transporter, och inte sammantaget innebära en påtaglig störning.