Stampen stämmer Ledarna i tvist om uppsägningslön

2018-04-10 12:01 Peter Lindholm  

Tre bolag i mediekoncernen Stampen AB och Almega stämmer fackförbundet Ledarna i en tvist om medbestämmandelagen. Bolagen vill inte betala ut ytterligare 1,3 miljoner kronor i avgångsvederlag till sju tidigare medarbetare.

(Uppdaterad) För att undvika konkurs tvingades Stampengruppen att ansöka om företagsrekonstruktion i maj 2016. De sju medarbetarna – verksamma på V-Tab AB, Stampen Local Media Försäljnings AB och Stampen Lokala Medier AB - hade alla lönegaranti som betaldes ut under rekonstruktionen.

Enligt tre separata stämningsansökningar till Arbetsdomstolen hävdar arbetsgivarparterna att de inte har en skuld, på totalt 1 297 897 kronor, till de tidigare medarbetarna. Man anser att medarbetarna har fått full ersättning enligt respektive överenskommelse och hänvisar till den ackordsuppgörelse som fastställdes av Göteborgs tingsrätt i oktober 2016.  Det är en konsekvens av hur rekonstruktören sett på frågan om förmånsrätt och lönegaranti.

Ledarna anser däremot inte att ackordsuppgörelsen har med saken att göra. Medarbetarna var uppsagda innan dess och därför ska de inte omfattas av ackordet. De utbetalade ersättningarna ska snarast ses som förskott eller delbetalning av de krav som ställs.

Som Lag & Avtal tidigare berättat stämde Stampen Local Media och Medieföretagen i april förra året Svenska Journalistförbundet i ett motsvarande ärende gällande kvarvarande fordringar på avgångsvederlag till 16 tidigare medarbetare, drygt 2,2 miljoner kronor.

Journalistförbundet förbereder en motstämning i ärendet.

Peter Lindholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna