Tidigare chef vid Köpings pastorat kräver 1,3 miljoner

2019-05-06 15:44 Jonna Söderqvist  

En tidigare chef för präster och kyrkomusiker och Köpings pastorat nådde en överenskommelse när anställningen avslutades. Men pastoratet bestrider avtalet, som nu nått Arbetsdomstolen.

Kyrkans Akademikerförbund kräver i första hand att pastoratet ska betala 1 315 177 kronor i ekonomiskt skadestånd till den tidigare chefen för präster och kyrkomusiker och 30 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet för brott mot medbestämmandelagen.

Enligt stämningsansökan avslutades anställningen genom avtal i mitten av januari 2019. Den 14 januari fördes förhandlingar mellan parterna, eftersom pastoratet hade för avsikt att stänga av chefen från arbetet med lön. Förhandlingen avslutades med att t f kyrkoherden framförde att hon inte längre avsåg stänga av chefen från sitt arbete.

På uppdrag av chefen, som var medlem i fackförbundet, framfördes via förbundet en önskan om en uppgörelse mellan chefen och pastoratet. Det resulterade i en överenskommelse. Efter det, den 16 januari, informerades personalen om att chefens anställning hade upphört.

Senare meddelade pastoratet förbundet att de personer som undertecknat avtalet inte var behöriga att teckna överenskommelsen. Förbundet klargjorde för pastoratet att det kommer att betrakta det som avtalsbrott om pastoratet inte följer avtalet.

Enligt chefen och förbundet är avtalen giltiga och har tillkommit i behörig ordning. Pastoratet bestrider avtalet, eftersom det saknar grund när de som tecknade avtalen inte var behöriga.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen