Tidningsföretag vägrade förhandla om budget

2019-05-24 14:40 Tiina Demargne  

Journalistförbundet stämmer Lokaltidningen Mitt i Stockholm inför Arbetsdomstolen för brott mot medbestämmandelagen, mbl. Orsaken är att arbetsgivaren vägrat att förhandla företagets budget med den fackklubben.

Journalistklubben på Lokaltidningen Mitt i Stockholm begärde i slutet av november 2018 som att få se budgeten för nästkommande år. Arbetsgivaren nekade journalistklubbens begäran med motiveringen att budgeten inte var klar och inte heller godkänd av bolagets styrelse. Ett par veckor senare godkändes budgeten av bolagsstyrelsen utan förhandling med journalistklubben, skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

Enligt förbundet var fackklubben var i den inledande lokala förhandlingen om brott mot mbl villig att släppa alla krav på skadestånd om företaget medgav att de hade ett ansvar att kalla till förhandling om budget. Men lösningen accepterades inte av företaget.

”Både lokal och central förhandling om skadestånd för mbl-brott har avlutats i oenighet. Därför stämmer Journalistförbundet idag 24 maj Lokaltidningen Mitt i Stockholm i Arbetsdomstolen”, skriver Journalistförbundet.

Av stämningsansökan framgår att förbundet kräver 50 000 kronor i skadestånd.

– Det är djupt olyckligt att vi ska behöva tvista i domstol om en sådan fråga. Jag tycker att det är självklart utifrån den rättspraxis som har funnits i 40 år, att arbetsgivaren ska ta initiativet till att förhandla budget med klubben, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet, till Journalisten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen