Arbetsdomstolen

Trakasserad och bestraffad efter att ha ifrågasatt lönen

Hon ifrågasatte lönerna för män och kvinnor. Då blev hon trakasserad, anklagad för stöld och tvingades utföra de tyngsta arbetsuppgifterna.

Den kvinnliga fastighetsskötaren ifrågasatte löneskillnaderna mellan män och kvinnor i det kommunala bostadsbolaget. Då blev hon trakasserad, anklagad för stöld och tvingades utföra de tyngsta arbetsuppgifterna.

Publicerad

Fastighetsanställdas förbund stämmer ett bostadsbolag och arbetsgivarorganisationen Fastigo. Tvisten gäller en kvinnlig fastighetsskötare som anställdes 1996. Hon arbetade de första åren med reparationer, trädgårdar, besiktningar och städning. Vid årsskiftet 1999/2000 ifrågasatte hon löneskillnaderna mellan kvinnor och män på företaget. Därefter utsattes hon för en rad trakasserier, en del grovt sexuella, och anklagades för stöld.

Hon förflyttades till bostadsbolagets tyngsta område där hon enligt fackförbundet fick orimligt belastande arbetsuppgifter. Ett exempel är att hon skulle arbeta med en ryggblås åtta timmar om dagen i tre veckor. Ryggblåsen, liksom de gräsröjare och häcksaxar hon hade som arbetsredskap, var inte anpassade till hennes längd på 157 cm.

2005 blev hon för första gången sjukskriven för smärtor i axel och arm. Efter två omorganisationer på bolaget ansökte hon, med stöd av läkarintyg om att hon inte kunde arbeta med tunga arbetsuppgifter, andra placeringar. Men hon fick arbeta kvar i den tunga yttre miljön. 2009 sjukskrevs hon på heltid.

2013 bestämde Försäkringskassan att ge henne livränta fram till hösten 2016. Kassan bedömde att hon på sikt borde kunna arbeta.

Hösten 2014 sade bolaget upp henne.

Fackförbundet anser att det då fanns arbetsuppgifter inom bolaget som hon hade kunnat omplaceras till. Dessutom skulle bolaget, på samma sätt som för andra anställda som hotats av uppsägning, ha prövat om det fanns andra arbetsuppgifter inom kommunen som hon hade kunnat klara.

Fastighets kräver att fastighetsskötaren får 300 000 kronor i allmänt skadestånd. Det stora skadeståndet motiveras med att bolaget i stället för att anpassa arbetet och rehabilitera henne, har beordrat henne att sköta tunga arbetsuppgifter. Dessutom blev hon trakasserad. Det var inte medicinskt klart att hon inte kunde göra något arbete av betydelse för arbetsgivaren när hon blev uppsagd.