Willys stäms för försök stoppa fackligt aktiv

2018-10-10 14:10 Mikael Kindbom  

Handels kräver Willys på 700 000 kronor och anklagar matkedjan för att ha trakasserat en anställd på grund av hennes fackliga engagemang.

Enligt Handelsanställdas Förbund har Willys genom ”upprepat kränkande beteende” mot en kvinnlig anställd i en butik i Boden försökt provocera fram en uppsägning. Willys ska ha vägrat att godta ett läkarintygande och inte tillgodosett hennes önskemål i schemaläggningen.

Ytterligare ett syfte ska, enligt Handels, ha varit att skada kvinnan för att hon har varit ”en stark facklig företrädare” på sin ort. Man skulle påverka henne att minska sitt engagemang i den lokala klubben.

Detta strider, enligt Handels, mot förtroendemannalagen.

Förbundet begär 300 000 kronor vardera till kvinnan och förbundet för brott mot kollektivavtalet, MBL och förtroendemannalagen. 100 000 kronor begärs till kvinnan för försöket att pressa fram en uppsägning.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna