Arbetsrätt

Förhandlingar om biskopens framtid pausade

Biskop Eva Nordung Byström i i Härnösands stift. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Biskop Eva Nordung Byström i i Härnösands stift. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Under tisdagen hölls förhandlingar om biskop Eva Nordung Byströms anställning i Härnösands stift. Men efter ett överklagande har förhandlingarna pausats och tas tidigast upp nästa vecka, skriver allehanda.se.

Publicerad

Som Lag & Avtals systertidning Arbetarskydd tidigare berättat har svenska kyrkans skyddsombud vänt sig till Arbetsmiljöverket och krävt att en oberoende konsult kopplas in. Anställda har berättat för skyddsombudet att de känner sig otrygga, att de blivit hotade med repressalier och att vissa anställda särbehandlas negativt eller positivt.

Enligt DN uppmanade stiftstyrelsen i Härnösand biskop Eva Nordung Byström att avgå och hänvisade till samarbetsproblem. Ett av skyddsombuden berättar att styrelsen och biskopen haft samarbetsproblem sedan dag ett. Hon uppges ha stöd bland präster, diakoner och antagna kandidater i stiftet och är i dagsläget sjukskriven.

Nu har förhandlingarna mellan biskopen och stiftstyrelsen pausats. Anledningen är ett överklagande till Svenska kyrkans överklagandenämnd mot stiftsstyrelsens beslut om biskopens anställning. Överklagandet togs emot under måndagen, skriver allehanda.se:

– Det är pausat för att få veta hur överklagandenämnden reagerar på det, säger Kajsa Åslin, pressekreterare vid Härnösands stift, till tidningen.

Svenska kyrkans rättschef Maria Lundqvist Norling bekräftar för DN att stiftsstyrelsen har möjlighet att säga upp biskopen:

– Om det blir tvist går det till Arbetsdomstolen.

Enligt Maria Lundqvist Norling har ingen biskop sagts upp sedan den nya kyrkoordningen kom för 20 år sedan.

– Den enda situation som liknar det här är ett ärende i Växjö för några år sedan, men där träffade man en överenskommelse i stället, säger hon i intervjun.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev