Arbetsrätt

Nyheter

"Anställningsskyddet sönderfaller i fyra olika kategorier"

DEBATT. Den nu aktuella reformen innebär att vi måste tänka helt nytt om anställningsskyddet. Framför allt handlar det om att regleringen vid uppsägning på grund av personliga skäl inte längre är enhetlig utan i stället uppdelad i fyra principiellt olika kategorier, skriver forskarna Niklas Selberg och Erik Sjödin.

Nyheter

Pappers går med i huvudavtalet

PARTERNA. Pappers går med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen, skriver tidningen Dagens Arbete.

Tidningen

EU-dom: Rätt till semester efter uppsägning

En privat arbetsgivare kan inte förlita sig på den österrikiska semesterlagen när den är oförenlig med arbetstidsdi-rektivet eftersom det skyddas av EU-stadgan. Det fastslog EU-domstolen i en dom rörande en arbetstagare som sagt upp sig själv utan giltig grund.

Arbetsrätt

Selberg: Transport har rätt att utesluta SD-politiker

DEBATT. Europakonventionen ger Transport rätt att utesluta SD-politiker, skriver universitetslektor Niklas Selberg, som menar att om Sverige inte ska bryta mot Europakonventionen måste tingsrättens dom ändras.

Tidningen

Företag kan bli blåsta på hemligheter

KROCK. I teorin ska inte företagshemlighetslagen krocka med den kommande visselblåsarlagen. Men i praktiken kan den nya visselblåsarlagen leda till att företagshemligheter sprids felaktigt.

Tidningen

”Las-förslaget överlever regeringskris”

LAGSTIFTNING. Förändringarna av Las och parternas uppgörelse kommer att genomföras även om landet får en regeringskris på måndag. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Lag & Avtal.