ARBETSRÄTT. Olovlig körning, misshandel, vandalisering och sexuella närmanden. Praxis talar klart emot arbetstagarna. Hur trodde respektive fackförbund att de kunde vinna i Arbetsdomstolen?
Det var rätt av Arbetsförmedlingen att avskeda en anställd efter att han gjort sexuella närmanden mot en arbetssökande. Han har, enligt domen, grovt åsidosatt sina åligganden mot staten.
DOMAR FRÅN EU. En arbetstagare kan utföra arbetsuppgifter i ett annat land utan att ha rätt till det landets minimivillkor. Det fastslås i en dom om lastbilschaufförer.
KOMMENTAR. Frågan om vilket lands lag som är tillämplig är viktig för arbetstagare som arbetar i flera länder. Enligt Rom Iförordningen är utgångspunkten att lagen i det land där arbetstagaren vanligtvis utför sitt arbete tillämpas (arbetslandets lag).
UTSTATIONERINGSDIREKTIVET. Ändringarna i direktivet är lagliga. Det fastslog EU-domstolens stora avdelning i två domar där Polen och Ungern väckt talan mot EU-parlamentet.
ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Jessica Berlin är ny förbundsjurist på LO -TCO Rättsskydd. Hon lyfter fram att rättsskyddet är en otrolig möjlighet, men också en trygghet.
Sedan det blev klart att många länder, däribland Sverige, ska vaccinera sin befolkning mot covid-19 får arbetsrättsadvokaten Sten Bauer på advokatbyrån dagligen frågor.
PROFILEN. De planerade las-förändringarna slår inte alls lika hårt mot den svenska modellen som de nya begränsningarna i strejkrätten. Det anser Mats Glavå, docent i arbetsrätt.