Arbetsrätt

Arbetsrätt

Kan jag avsluta mitt vikariat i förtid?

EXPERTFRÅGA. Jag har fått ett vikariat för en föräldraledig person. Om arbetsgivaren har rätt att bryta anställningen i förtid för mig, kan jag göra likadant?

Arbetsrätt

Thorwaldsson: Låt parterna råda över arbetsrätten

Stefan Löfven (S) kan tänka sig en uppgörelse om arbetsrätten över blockgränserna. Men det kan inte LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. – Det är klart att vi blir oroliga på LO när politiker pratar om arbetsrätten. Vi tycker ju det här är ett område för parterna att ta ansvar för, säger han till Sveriges Radio.

Arbetsrätt

Ratio: ”Las skapar ett omoraliskt beteende”

Lagen om anställningsskydd, Las, skapar ett omoraliskt beteende med konstruerade uppsägningar. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Ratio där man tolv företagsledare djupintervjuats om Las. I ytterligare en rapport visar en genomgång av ett 70-tal kollektivavtal att fack och arbetsgivare är flitiga med avsteg från Las.

Arbetsrätt

Löser tvister i hemliga rum

Skiljeförfaranden har blivit arbetsrättsjuristernas vardag. Skiljemannen Anders Nordström ser risker med att arbetsgivaren oftast tvingas stå för kostnaderna.

Arbetsrätt

Krav på handskakning avfärdas som nonsens

Tunga diskrimineringsexperter dömer ut möjligheterna att kräva obligatorisk handskakning i svenskt arbetsliv. – Det är rent nonsens, säger Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap.