8 nya åkommor – och hur du undviker dem

2015-03-27 10:01 Angelica Söderberg  
Handkontrollskada, sms-tumme och skärmögon är den nya tidens arbetsskador. Foto: TT-Bild / All Over Press

Mobilnacke, sms-tumme och laptopknä. Här är nya tidens sjukdomar. Och tips på hur du undviker dem.

Svider det i ögonen efter en hel dag framför datorskärmen på jobbet? Eller värker det i armbågarna? Då kan du ha drabbats av nya tidens förslitningsskador, skriver PC för alla och listar de åtta vanligaste:

1. Svepfinger

Ömmande förhårdnad eller blåsa på pekfingret efter många svepningar över mobilskärmen.

Tips på lösning: Använd skavsårsplåster.

 

2. Mobilnacke

Lutar du dig över mobilen med nacken böjd i 60 graders vinkel motsvarar det 27 kilos belastning, lika mycket som en normalstor sjuåring.

Tips på lösning: Sträck på dig, håll mobilen mot ett stöd för att inte böja nacken längre tid. Se övningar som hjälper nacken här.

 

3. Sms-tumme

Många snabba sms på mobilen kan ge överbelastning av muskler och senor i tummarna. Stickningar, svullnad och smärta hör till symptomen.

Tips på lösning: Växla hand och tumme när du sms-ar.

 

4. Laptopknä

Utslag och hudförändringar på grund av att huden utsätts för värme mellan 42 till 47 grader under en längre tid, till exempel genom att sitta med bärbar dator i knät. Utslagen i form av röda nätliknande mönster är godartade, men kan öka risken för vissa cancerformer, skriver PC för alla.

Tips på lösning: Ha inte datorn i knät, alternativt ha en kudde eller liknande som skydd under datorn.

 

5. Skärmögon

Röda, kliande, torra ögon kan bli resultatet av långa dagar framför datorskärmen. Anledningen är att ögonen förstås inte är gjorda för att stirra in i en skärm hela dagarna och att vi tenderar att blinka mer sällan när vi ändå gör det. Det kan även leda till huvudvärk och dubbelseende.

Tips på lösning: Pausa från skärmarbetet flera gånger per dag. Undersök synen för att säkerställa att du inte fått förändrad syn och till exempel behöver skärmglasögon.

 

6. Handkontrollsyndrom

Överbelastningsskada du kan få av ofta upprepade rörelser, till exempel arbete vid tangentbord. Karpaltunnelsyndrom, som det heter, innebär att nerver och senor till muskler i fingrarna blir inflammerade, svullnar och klämmer nerverna i handlederna. Du kan få stickningar och även domningar i fingrarna.

Tips på lösning: Byt ställning ofta när du sitter med dator, mobil eller surfplatta. Vila underarmarna på någon form av stöd och skaffa lämpliga hjälpmedel för att få en bra handplacering. Stretcha, gör avslappningsövningar och pausa. Vid långvariga besvär kan nerverna skadas och operation behövas.

 

7. Klickarmbåge

Numera betydligt vanligare hos datoranvändare än, som tidigare när det främst benämndes tennisarmbåge, hos just tennisspelare. Inflammation i armbågarnas muskelfästen som kan uppstå av repetitivt arbete där du överansträngt handlederna eller fingrarnas muskler. Du får ont på utsidan av armbågen och kan få svårt att greppa saker.

Tips på lösning: Byt ställning ofta när du sitter med dator, mobil eller surfplatta. Vila underarmarna på någon form av stöd och skaffa lämpliga hjälpmedel för att få en bra handplacering. Stretcha, gör avslappningsövningar och pausa.

 

8. Candy Crush-arm

Många små upprepade rörelser med händerna kan ge det som främst kallas musarm. Ömhet, stelhet, stickningar och svaghet i armarna är några av de vanliga symptomen.

Tips på lösning: Samma som för klickarmbåge.

 

Generellt tips för att undvika teknikrelaterade besvär: Träna mag- och ryggmusklerna och sitt med stöd för nedre delen av ryggen. Starkare muskler och stöd minskar risken för överbelastning.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen