Arbetsrätt

9–4 till arbetsgivarna

Förra året avgjorde Arbetsdomstolen tretton tvister om kollektivavtal. Tre av dem hamnade i årets avtalsrörelse.

Publicerad

Arbetsgivaren vann:

Skiftarbete

Pappers och förbundets avdelning 50 i Borlänge stämde Stora Enso Kvarnsveden AB och Föreningen Sveriges Skogsindustrier för kollektivavtalsbrott. Arbets­givarparterna genstämde.

AD: När bruket började med helguppehåll igen var det riktigt att de anställda fick arbeta fler timmar om året. Men Stora Enso har inte brutit mot kollektivavtalet. Två domstolsledamöter, Ronny Wenngren och Sten-Ove Niklasson, utsedda av LO, anser däremot att kollektivavtalet med den kortare årsarbetstiden ska gälla. Om pappersbruket ville ändra på det, krävdes att ett nytt avtal träffades, anser de.

Dom 28/15, målen A 177/14 och A 202/14.

Bruket fick återgå till längre arbetstid 

Prislista

Sveriges Byggindustrier och BBM i Karlstad AB stämde Byggnads för att slippa betala fem golvläggare ytterligare ersättning, som facket hade krävt, enligt en prislista.

AD: Prislistans syfte att förenkla hur ersättningen för olika moment ska beräknas, talar emot fackförbundets tolkning. Golvläggarna har inte rätt till mer ersättning.

Dom 31/15, mål A 69/14.

Ledighet

Upsala Nya Tidnings journalistklubb stämde AB Upsala Nya Tidning för kollektivavtalsbrott. Företaget hade sagt upp två lokala avtal 2010. De lokala avtalen innehöll rätt till kompensationsledighet. När sex av klubbens medlemmar ville ta ut två extra ledighetsdagar blev de nekade att göra det.

AD: Eftersom det finns en rätt till särskild kompensationsledighet i det centrala kollektivavtalet lever inte de extra ledighetsdagarna i de lokala avtalen kvar. Journalistklubbens talan avslås i en deldom.

Dom 42/15, målen A 225/12 och A 180/13.

Ersättning

Sveriges Byggindustrier och Skanska stämde Byggnads för kollektivavtalstolkning. Byggnads genstämde. Vilket slags ersättning hade en lagbas rätt till för sina förberedelser inför ackordsförhandlingar? Byggnads ansåg att arbetet skulle ersättas som så kallad parallelltid. Arbetsgivarna ansåg att det skulle ersättas med ackordstid.

AD: Skanska behöver inte betala den ytterligare ackordslön som Byggnads krävt. Ledamöterna Ronny Wenngren och Lennart Olovsson, utsedda av LO, anser att arbetet skulle ersättas som parallelltid.

Dom 43/15, mål A 73/13.

Övertid

Seko stämde Securitas Sverige AB och Kommunala Företagens Samorganisation, KFS, för kollektivavtalsbrott. Seko ansåg att de brandmän som arbetar på Arlanda ska ha rätt till kvalificerad övertid när de tar extra pass. Arbetsgivarna ville bara betala för enkel övertid.

AD: Om fackförbundets tolkning skulle vara riktig skulle brandmännen ha rätt till enkel övertidsersättning för jourtiden under sina ordinarie pass. Det kan inte vara avtalets mening. Sekos talan avslås. En domstolsledamot, Ella Niia, utsedd av LO, anser däremot att brandmännen har rätt till ersättning för kvalificerad övertid när de tar extra pass.

Dom 59/15, mål A 96/14.

Lojalitet

Unionen stämde Sveriges Tele­vision och Medieföretagen för kollektivavtalsbrott, SVT hade brutit mot lojalitetsplikten i avtalet. Programledaren på Östnytt hade argumenterat på sin Facebook-sida för att regionkontoret skulle ligga i Norrköping och därför fick han vara enbart reporter fram till valet.

AD: SVT har inte gjort mer än vad som krävdes för att värna företagets opartiskhet. Unionen har inte bevisat att avtalet innebär en skadeståndsgrundande ömsesidig lojalitetsplikt.

Dom 61/15, mål A 93/14.

Ledighet

Svensk Pilotförening stämde Braathens Regional AB och Svenska Flygbranschen för kollektivavtalsbrott. Föreningen krävde kompensation för sent ändrade flygningar.

AD: Avtalet ger visserligen piloter rätt till kompensation genom ledighet för sent ändrade flygtider, men bara om piloterna måste börja tidigare eller sluta senare. I det här fallet kunde de sluta i vanlig tid. Pilotföreningens talan avslås.

Dom 63/15, mål A 190/14.

Lönepott

Unionen stämde Teknikarbetsgivarna och ville få klarhet i hur lönepotten skulle beräknas. Unionen ansåg att parterna måste ha kommit överens lokalt om att beräkna potten utifrån alla förbundets medlemmar på ett företag eller så ska det finnas en klar praxis att göra så. Annars ska lönepotten beräknas per enhet. Arbetsgivarna ansåg att företagen själva kan bestämma vilket.

AD: Arbetsgivarsidans tolkning är den riktiga. Den gör det klart på vilken nivå som lönepotten ska avsättas både när de lokala parterna kommer överens och när de inte gör det. Två domstolsledamöter, Anders Hammarbäck och Gunilla Runnquist, utsedda av TCO, anser att Unionens tolkning är den rätta.

Dom 66/15, mål 164/14.

Bonus

IF Metall stämde Randstad AB och Bemanningsföretagen och krävde att de inhyrda i Scania i Södertälje skulle få rätt till det företagets bonus. I enlighet med bemanningsavtalet ska ersättningen till inhyrda mot­svara det genomsnittliga förtjänstläget hos det inhyrande företaget. Förtjänstläget består av en fast och en rörlig del. I den rörliga delen ingår bland annat bonus på en beräkningsperiod om tre månader.

AD: Det går inte att räkna fram ett bestämt belopp inom en tremånadersperiod. IF Metalls yrkande avslås. Två domstolsledamöter, Ella Niia och Staffan Holmertz, utsedda av LO, är av motsatt åsikt.

Dom 74/15, mål A 140/14.

Facket vann:

Skiftarbete

Livsmedelsarbetareförbundet stämde Livsmedelsföretagen och Swedish Match North Europe AB för kollektivavtalsbrott. Våren 2013 infördes ett kvällsskift. Facket ansåg att det innebar tvåskiftsarbete och att 38 timmarsvecka gällde. Swedish Match ansåg att det inte var tvåskift och att 40-timmarsvecka gällde.

AD: Företaget bröt mot kollektivavtalet genom att inte tillämpa den veckoarbetstid som gällde för skiftarbete, 38 timmar i veckan, när kvällsskift infördes.

Dom 16/15, mål A 172/13.

Lojalitet

Sveriges Frisörföretagare stämde en frisör och Handels för kollektivavtalsbrott. Frisören hade efter att hon bytt salong skickat sms till några av sina tidigare kunder.

AD: Det tiotalet kunder hon bevisligen kontaktat via sms är få i förhållande till salongens hela kundregister. Hon hade bara skickat sms till de kunder hon kom ihåg. Det gör att hon varken bröt mot lojalitetsplikten, kollektivavtalets ordningsregler eller företagshemlighetslagen. Sveriges Frisörföretagares talan avslås.

Dom 35/15, mål A 155/14.

Arbetstid

Unionen stämde AB Lipac Liftar för kollektivavtalsbrott. En tjänsteman, som sagts upp på grund av arbetsbrist, hade fått för lite kompensation för den arbetstidsförkortning han inte tagit ut.

AD: Den uppsagda har rätt till ersättning och allmänt skadestånd.

Dom 32/15, mål A 113/14.

Visstid

Unionen stämde AB Nordrepor­tern och Medieföretagen för kollektivavtalsbrott. Förbundet ansåg att en medlems allmänna visstidsanställningar om en månad i taget vid tre tillfällen stred mot avtalet.

AD: Kollektivavtalets upp­räkning av tillåtna former för tidsbegränsade anställningar gäller. Där finns inte allmän visstid med. Nordreportern har därför brutit mot kollektivavtalet.

Två domstolsledamöter, Karl Olof Stenqvist och Elisabeth Ankarcrona, utsedda av arbetsgivarsidan, anser att företaget hade rätt att använda allmän visstid.

Dom 50/15, mål A 74/14.