Arbetsrätt

A-kassornas ras utreds

Regeringen har givit Statistiska Centralbyrån i uppdrag att undersöka medlemsraset i A-kassorna.

Publicerad

Uppdraget ska vara färdigt redan till den 14 juni och bakgrunden antas vara att siffrorna är på väg att bli slagträn i valdebatten. Enligt de rödgröna har 500 000 personer lämnat a-kassan sedan 2006. Det året stod redan 700 000 utanför vilket sammantaget skulle ge en aktuell siffra på 1,2 miljoner.

Anders Kjellberg, sociolog i Lund och forskare kring a-kasse- och fackanslutningsgrad, gör uppskattningen att en halv miljon lämnat kassorna sedan 2006. Motsvarande siffra för facket är cirka 245 000. De ökade kostnaderna har fått arbetstagarna att överge kassa, fack eller de bägge.

I SCB:s utredningsuppdrag ingår även att kartlägga vilka som lämnat kassorna. Det handlar om kön, bostadsort och utbildningsnivå. Det finns stora grupper som lämnar kassan därför att risken för arbetslöshet är försumbar. Det kan gälla till exempel läkare eller personer som inom kort går i pension. Återstår de som skulle behöva kassan – och som kassan skulle behöva som betalare.

Ett problem, som Anders Kjellberg trycker på i sina studier, är att det svenska a-kassesystemet är både starkt differentierat efter fack och därtill osolidariskt. De system för utjämning mellan kassorna som fanns tidigare är avskaffat, och andelen arbetslösa som kassorna måste försörja slår igenom på avgifterna. Det innebär att LO-förbunden har de högsta avgifterna i reda pengar.  I ekonomisk teori ska de fackföreningar som pressar ut så höga löner att de åstadkommer arbetslöshet få sitt straff i form av en mer påfrestad och dyrare a-kassa. Kjellberg påpekar att detta är just teori – i synnerhet under krisåret 2009 då arbetslösheten bland till exempel IF Metalls medlemmar knappast kan sägas vara orsakad av rusande löner.

  – Jag tycker fortfarande att det är ett problem att det finns så många som inte har inkomstrelaterat försäkringsskydd vid arbetslöshet, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin till TT.

Hans tidigare projekt – att helt förstatliga a-kassorna och göra dem obligatoriska – föll på det fackliga motståndet och väntas bli inbakat i en kommande utredning om socialförsäkringssystemet.