Arbetsrätt

AD har lärarnas arbetstid på schemat

I dag fortsätter den tre dagar långa huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen om lärarnas undervisningsskyldighet. Avtalsvägen har de inte lyckats komma tillrätta med arbetstidsfrågan. Nu står hoppet till domstolen.

Publicerad

– Arbetstidsfrågan har varit ett problem sedan nittiotalet. Förut var det bra att vara lärare, nu är det alldeles för betungande.

Det förklarade en av de många åhörarna viskande under rättegångens första dag. Han var tidigare lärare och facklig förtroendeman i Lärarförbundet. Som nybliven pensionär följde han nu intresserat förhandlingarna i domstolen.

– Sedan lärarnas arbetstid började räknas på ett nytt sätt i slutet av 90-talet har arbetsbördan ökat successivt. Nu är måttet rågat, menade han. 

Frågan om lärarnas arbetstider var uppe i avtalsrörelsen 2008 och också 2010 utan att det ledde någon vart. 2008 kom Lärarnas samverkansråd överens med Sveriges Kommuner och Landsting först efter medling. I det avtalet, HÖK07 sköts arbetstidsfrågan till en partsgemensam utredning under ledning av Per Unckel. Men det ledde inte till något lösningsförslag.

Från 2008 och 2009 finns cirka 25 centrala tvisteförhandlingar som rör samma tema, att skolor i olika kommuner ökat på lärarnas undervisningsskyldighet. Sex kommuner har stämts till Arbetsdomstolen, tre av dem av både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, däribland Sollentuna. Tre andra kommuner har stämts av bara Lärarnas Riksförbund.

Nu gäller huvudförhandlingen i Arbetsdomstolen de två stämningarna mot Häggvikskolan i Sollentuna kommun. De båda facken menar att kommunen brutit mot HÖK07 i och med att rektorn självsvåldligt ökat antalet undervisningstimmar för lärarna läsåret 2008/09.

Vad domstolen kommer fram till i de här två målen blir vägledande för de övriga.

– Domstolen ska meddela mellandom i målen, förklarade ADs ordförande Michaël Koch inledningsvis.

Först beskrev fackens fem ombud läraravtalens historiska utveckling – pedagogiskt tydligt med power-point- presentation – för att slutligen komma fram till förhållandena på Häggvikskolan våren 2008. Det tog två och en halv timme, inklusive en kvarts paus och mycket bläddrande i dokumenten.

Efter lunch var det motpartens tur. Ombudet, Sveriges Kommuner och Landstings chefsjurist Sophie Thörne:

– Kommunen har inte genom förläggningen av arbetstiderna 2008/09 brutit mot HÖK07.

Hennes genomgång av arbetsgivarens syn på saken tog tre och en halv timme, inklusive två tiominutersraster. Visserligen ökade rektorn antalet undervisningstimmar från 624 till 697, medger Sophie Thörne.

– Men ytterst handlar det om rätten för rektorn att leda och fördela arbetet, sade hon.

I dag fortsätter förhandlingen i Arbetsdomstolen. En antal förhandlare på båda sidor ska höras, liksom berörda lärare och skolledning.