AD totalrenoveras - för 4,6 miljoner

2011-06-15 23:00 Linda Nohrstedt  

Det blåser friskt i Arbetsdomstolen. 1600-talsbyggnaden renoveras och flera fönster är bortplockade. - Vi går och huttrar lite, säger Tommy Larsson, expeditionsförman.

<p>Plåttaket läggs om och fönstren målas i en ny färg. Under målningen tas fönstren bort och ersätts med så kallade paraplyer.</p> <p>- Just nu är det väldigt kallt härinne. Men vi vet att det kommer att bli bra så småningom, så det är ingen fara, säger Tommy Larsson.</p> <p>Arbetsdomstolen håller till </p> <p>i Gamla Stan i Stockholm, i Ryningska palatset, som uppfördes på 1640-talet. När byggnaden nu renoveras övervakas arbetet av en antikvarie och gamla metoder används. Till exempel ska plåtarna som används på taket vara av gammalt snitt, vilket innebär att de måste skäras till manuellt. </p> <p>- I vissa fall blir det så att vi inte gör det på det snabbaste sättet, utan på det sätt det har gjorts tidigare. Men samtidigt måste det vara funktionellt, vi kan inte renovera ett tak som vi tror kommer börja läcka, säger Sofia Widsell, projektledare för renoveringen.</p> <p>Renoveringen ska vara klar till hösten och beräknas kosta ungefär 4,6 miljoner kronor.</p> <p>Om något år är det tänkt att byggnaden även ska byta färg, från dagens röda till gult. Fasaden var nämligen gul från sent 1700-tal till 1950-tal.</p> <p>Totalt sett är planen att återge byggnaden det utseende den hade vid början av 1900-talet.</p> <p>- Jag tror att det kommer att bli jättefint. En av målsättningarna är att återge Ryningska palatset en del av sin pondus, säger byggnadsantikvarie Vicki Wenander.</p>

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna