Arbetsrätt

Äldre män känner sig förbigångna

Ingemar Hedlund fick höra att han var för gammal för jobbet. Fast han var i sina bästa år. Foto: Roine Sandlén, Norran
Anmälningar kring etnicitet vanligast (klicka för större grafik).

Män anmäler till DO att de blivit diskriminerade på grund av ålder, hög sådan, oftare än kvinnor.<br> - Män vill ju gärna se sig som oersättliga i arbetslivet, säger professor Lars Jalmert, mansforskare.

Publicerad

<p>Lars Jalmert känner till män vid sitt universitet, Stockholms, som tycker att de är diskriminerade för att de måste gå i pension.</p> <p>- De tycker det är fel när de är pigga nog att kunna jobba vidare. Arbetslivet är så viktigt för många män.</p> <p>Fast de kan förstås inte hävda att pensionsålder är diskriminerande, tillägger han. </p> <p>Ålder som diskrimineringsgrund är jämngammal med den nya stora diskrimineringsmyndigheten. Det första året, 2009, fick DO in 267 anmälningar om åldersdiskriminering, flertalet var riktade mot arbetsgivare, de allra flesta rörde diskriminering på grund av hög ålder. 60 procent av anmälningarna kom från män. Den fördelningen står sig även årets första halvår.</p> <p>Diskrimineringsombudsmannen har inget svar på varför män anmäler för åldersdiskriminering i högre utsträckning än kvinnor. Överlag är det annars fler kvinnor som anmäler att de blivit diskriminerade. Men det gäller alltså inte ålder. Lars Jalmert tycker att det är naturligt.</p> <p>- Det är svårt för männen att hävda att de skulle bli diskriminerade på andra grunder i arbetslivet, som exempelvis kön. </p> <p>Ofta är det just brist på bevis, att ord står mot ord, som gör att de flesta anmälningar till DO inte ens leder till en förlikning. Och än mer sällan hamnar i Arbetsdomstolen. </p> <p>Totalt hade DO fått in 360 anmälningar om diskriminering i arbetslivet vid halvårsskiftet i år. Ålder ligger på tredje plats.</p> <p>Är anmälaren med i facket har det första tjing att företräda den diskriminerade. Andelen anmälningar till DO som facket sedan tog över ökade något mellan 2009 och 2010. Men det är DO som drivit målen som slutat med att Arbetsdomstolen dömt ut diskrimineringsersättning. Hittills. Att fackförbunden generellt skulle dra sig för att driva diskrimineringsärenden tillbakavisas av Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd.</p> <p>- Det är inte vår erfarenhet. Vi gör en preliminär bedömning. Tycker vi att det ser hopplöst ut, driver vi det inte. Typiskt sett tycker vi att det är facket som ska driva det, men facket måste ta lite bredare hänsyn medan DO måste ta allt, säger Dan Holke. </p> <p>Av årets stämningar till Arbetsdomstolen i diskrimineringsmål har facken lämnat in fem (Unionen tre, Kommunal en och Handels en). DO har lämnat in tre stämningar.</p>

...

Läs mer:

...

Läs mer, exklusivt för dig som prenmererar på Lag & Avtal:

...

Prenumerera på Lag & Avtal!

Utvidgat skydd mot åldersdiskriminering

Regeringen tillsatte i augusti 2009 en utredning om ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering.

Utredningen föreslår ett stärkt skydd mot åldersdiskriminering inom varor, tjänster och bostäder, allmän sammankomst och offentlig tillställning, hälso- och sjukvården, socialtjänsten, socialförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, studiestöd och offentlig anställning.

Ålder ska få samma grundskydd som övriga diskrimineringsgrunder i diskrimineringslagen, till exempel kön, etnisk tillhörighet och sexuell läggning. Utredningen bereds nu i regeringskansliet.