Anhörig filmar vårdpersonalens arbete

2013-08-12 09:44 Lena Gunnars  
En anhörig har satt upp fem övervakningskameror i vårdtagarens lägenhet. Nu anmäler vårdpersonalen den olovliga övervakningen till Arbetsmiljöverket. Foto: Scanpix, Colourbox

En anhörig till en vårdtagare på ett boende i Karlstad har satt upp övervakningskameror för att hålla koll på vårdpersonalens arbete. De anställda känner sig djupt kränkta och larmar Arbetsmiljöverket i hopp om att få hjälp. <br>- Vi mår fruktansvärt dåligt, skriver arbetsplatsombudet.

Den anhörige till vårdtagaren har satt upp fem kameror i som riktats mot vårdtagarens säng, diskbänken, kylskåp och hall. En kamera har även satts upp i ett mindre rum och en i en garderob. Ytterligare en kamera ska dessutom sättas upp i badrummet, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket.

Nu oroar sig personalen för hur filmerna kommer att användas och lagras. Kameraövervakningen berör all personal som vårdar vårdtagaren på boendet. Enligt anmälan har personalen under en längre tid haft problem med den anhörige. De anställda har skickat en lång lista med exempel till Arbetsmiljöverket.

Bland annat ska den anhörige ha gömt sig och smugit på personalen och tagit med sig vårdtagarens använda inkontinensskydd fyllda med urin och avföring hem. Den anhörige ska även ha kallat personalen för inkompetent, anklagat den för att ljuga och hotat den. Den anhörige har begärt ut listor på personalens för- och efternamn och deras scheman och ifrågasätter ständigt deras arbete.

De anställda hoppas att skrivelsen ska skapa förståelse för hur de har det på arbetsplatsen och att arbetsmiljön ska förbättras.

"Vi mår fruktansvärt dåligt, samtlig personal lider av psykisk ohälsa, vi har ont i magen när vi går till jobbet, har huvudvärk, sover dåligt, vi känner ständig oro, maktlöshet, nedstämdhet och vi gråter. Vi orkar inte längre, situationen känns ohållbar och vi måste få hjälp nu", skriver arbetsplatsombudet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna