Anställda anmäler Kulturhuset för diskriminering

2016-04-12 12:05 Elsa Persson  

Personal på Kulturhuset i Stockholm anmäler sin arbetsgivare för diskriminering, då de tvingats arbeta med konstnären Makode Lindes utställning.

Makode Linde orsakade debatt redan innan hans nu utställning på Kulturhuset öppnat, bland annat på grund av dess titel: "Negerkungens återkomst". Till slut bestämdes att det namnet inte skulle användas i kommunikation utanför Kulturhuset. Men utställningen och titeln har fortfarande från vissa håll beskrivits som rasistisk.

Nu har två anställda guider och försäljare vid Kulturhuset anmält sina chefer till Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att de, enligt egen uppgift, tvingats att bemanna utställningen. De anses sig ha diskriminerats på grund av sin etniska tillhörighet, skriver DN.

I anmälan skriver den ena anställda:

”Kulturhuset/Stadsteatern har tagit in och legitimerat en afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna.”

De två anställda uppger att de har gjort flera försök att prata med sina chefer för att få slippa bemanna de delar av Kulturhuset där man kommer i kontakt med utställningen, men att deras önskan inte har fått gehör. Anmälarna uppger också att de som försäljare tvingas höra rasistiska tillmälen från besökare när de letar efter utställningen, och en av dem beskriver att hen har fått sömnproblem till följd av arbetet under den aktuella perioden:

”Under den här perioden var jag så arg att jag inte kunde sova ordentligt. Jag vaknade mitt i natten, och det första jag tänkte på var jobbet. Jag hade huvudvärk, kände mig jättetrött, förvirrad, lite galen och kunde inte sova.”

Men enligt Kulturhusets personalchef Ronald Hallgren vidtog åtgärder på arbetsplatsen redan vid öppningen av utställningen för att de anställda skulle slippa arbeta i närheten av utställningen.

– Där det uttrycktes önskemål om att inte jobba med utställningen schemalade vi inte den anställde så den kom i kontakt med utställningen. Och när det påtalats att publiken vid infodisken kommer och säger fel namn på utställningen valde vi att inte heller schemalägga personer där, säger Ronald Hallgren till DN.

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna