Arbetsrätt

Anställda anmäler Kulturhuset för diskriminering

Konstnären Makode Lindes utställning 'Makode Linde' på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen kallades ursprungligen 'Negerkungens återkomst' men döptes om av Kulturhuset. Alla besökare måste sätta på sig en mask eller papperspåse på huvudet. Foto: Henrik Montgomery / TT-Bild
Konstnären Makode Lindes utställning 'Makode Linde' på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen kallades ursprungligen 'Negerkungens återkomst' men döptes om av Kulturhuset. Makode Linde (th) med en besökare som väljer att gå in i utställningen med en blackfacemask. Foto: Henrik Montgomery / TT-Bild

Personal på Kulturhuset i Stockholm anmäler sin arbetsgivare för diskriminering, då de tvingats arbeta med konstnären Makode Lindes utställning.

Publicerad

Makode Linde orsakade debatt redan innan hans nu utställning på Kulturhuset öppnat, bland annat på grund av dess titel: "Negerkungens återkomst". Till slut bestämdes att det namnet inte skulle användas i kommunikation utanför Kulturhuset. Men utställningen och titeln har fortfarande från vissa håll beskrivits som rasistisk.

Nu har två anställda guider och försäljare vid Kulturhuset anmält sina chefer till Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att de, enligt egen uppgift, tvingats att bemanna utställningen. De anses sig ha diskriminerats på grund av sin etniska tillhörighet, skriver DN.

I anmälan skriver den ena anställda:

”Kulturhuset/Stadsteatern har tagit in och legitimerat en afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna.”

De två anställda uppger att de har gjort flera försök att prata med sina chefer för att få slippa bemanna de delar av Kulturhuset där man kommer i kontakt med utställningen, men att deras önskan inte har fått gehör. Anmälarna uppger också att de som försäljare tvingas höra rasistiska tillmälen från besökare när de letar efter utställningen, och en av dem beskriver att hen har fått sömnproblem till följd av arbetet under den aktuella perioden:

”Under den här perioden var jag så arg att jag inte kunde sova ordentligt. Jag vaknade mitt i natten, och det första jag tänkte på var jobbet. Jag hade huvudvärk, kände mig jättetrött, förvirrad, lite galen och kunde inte sova.”

Men enligt Kulturhusets personalchef Ronald Hallgren vidtog åtgärder på arbetsplatsen redan vid öppningen av utställningen för att de anställda skulle slippa arbeta i närheten av utställningen.

– Där det uttrycktes önskemål om att inte jobba med utställningen schemalade vi inte den anställde så den kom i kontakt med utställningen. Och när det påtalats att publiken vid infodisken kommer och säger fel namn på utställningen valde vi att inte heller schemalägga personer där, säger Ronald Hallgren till DN.