Arbetsrätt

Äntligen kan de få sjukpenning

Fackförbundet Seko tog strid för tre sjukskrivna medlemmar mot Försäkringskassan och arbetsgivarna. Mot Försäkringskassan som vägrade betala sjukpenning efter deras arbetslivsintroduktion. Och mot arbetsgivarna som vägrade betala sjuklön.

Publicerad

Seko såg till att Försäkringskassans beslut att inte betala sjukpenning till de tre medlemmarna överklagades till förvaltningsrätterna. Facket stämde också arbetsgivarna Posten Meddelande AB och Posten Logistik AB. I det första fallet hade två sjukskrivna kvinnor gått 87 dagars arbetslivsintroduktion men ändå inte kunnat återvända till jobbet efteråt. I det andra fallet hade en man drabbats på samma sätt.

Alla tre hade varit sjukskrivna en längre tid när de erbjöds delta i det arbetsmarknadspolitiska programmet arbetslivsintroduktion. När de därefter fortfarande saknade arbetsförmåga fick de veta att de måste söka ersättning ur sjukförsäkringen på nytt. De fick inte sjukpenning för de första två veckorna från Försäkringskassan. Och arbetsgivarna, som ansåg att de var fortsatt sjuka, vägrade betala sjuklön. De stod alltså utan både sjukpenning och sjuklön i två veckor.

Seko ville dock att målen i Arbetsdomstolen skulle vara vilande till dess att frågan slutgiltigt avgjorts i förvaltningsdomstolarna.

Nu har Göteborgs kammarrätt slagit fast att det är Försäkringskassan som ska betala kvinnorna sjukpenning, säger arbetsgivarparternas ombud Lars Bäckström. Den 1 juli 2012 ändrades reglerna. Kammarrättens dom innebär att det blir fråga om en ny sjukpenningperiod bara om den anställda kommit tillbaka i jobbet minst en hel dag efter arbetslivsintroduktionen även enligt de gamla reglerna.

Seko har nu dragit tillbaka målen från Arbetsdomstolen och de tre kan få sina sjukpengar. Den som genomgått arbetslivsintroduktion och fortfarande är för sjuk för att komma tillbaka till jobbet har rätt till sjukpenning från Försäkringskassan. Arbetsgivaren ska inte betala sjuklön.