Arbetsdomstolen prövar inte mål om slöja

2014-02-27 07:00 Elisabet Örnerborg  

En medicinsk fotterapeut hade ingen chans att få jobbet när hon sa att hon bar slöja. Hon blev diskriminerad, avgjorde tingsrätten och den domen står nu fast.

En medicinsk fotterapeut sökte ett jobb hos Vällingby Laser AB. Men ansökningsförfarandet avbröts när hon sa att hon bar slöja. Henne fackförbund SRAT yrkade 75 000 kronor i diskrimineringsersättning till henne.

Det var direkt diskriminering avgjorde Södertörns tingsrätt i höstas. Tingsrätten behövde därför inte gå in på om bolaget hade något berättigat syfte för att inte vilja ha slöjbeklädda anställda. Men rätten sänkte det krävda beloppet kraftigt till 30 000 kronor i diskrimineringsersättning. Detta eftersom det också fanns ekonomiska skäl till att anställningsförfarandet inte ledde vidare.

Vällingby Laser överklagade domen, bolaget ansåg sig oskyldigt till diskriminering. Facket svarade med att också överklaga. SRAT krävde att fotterapeuten skulle få en högre ersättning.

Arbetsdomstolen har nu beslutat att inte bevilja prövningstillstånd. Domstolen beviljar bara prövningstillstånd om det finns anledning att tvivla på tingsrätten kommit fram till rätt beslut eller om det är betydelsefullt för rättstillämpningen, eller om det finns synnerliga skäl.

Tingsrättsdomen står därför fast.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna