Arbetsrätt

Arbetsförmedlingen betalar diskriminerad

Emma Nilsson Foto: Bass Nilsson/Ystad Allehanda

Arbetsförmedlingen betalar 150 000 kronor till djurskötaren Emma Nilsson för diskriminering. Hon nekades fast anställning hos en mjölkbonde efter ett missfall. 

Publicerad

En konsulent från Arbetsförmedlingen avrådde mjölkbonden från att anställa henne eftersom jobbet kunde vara farligt för en gravid.

Emma Nilsson fick praktik som djurskötare hos lantbrukaren via Arbetsförmedlingen 2009. Avsikten var att hon skulle anställas på gården efter introduktionen. Men under praktiken fick hon ett missfall. När mjölkbonden fick klart för sig att Emma Nilsson ville bli gravid igen avbröts praktiken. Någon fast anställning blev det inte heller.

I samband med förhandlingen i Arbetsdomstolen kom det fram att en konsulent hos Arbetsförmedlingen i Sjöbo dessutom avrått mjölkbonden från att anställa kvinnan. Hans argument var att jobbet var för farligt för en gravid kvinna.

Emma Nilsson anmälde Arbetsförmedlingen till DO för könsdiskriminering. DO beslutade att driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen och yrka 300 000 kronor i ersättning och allmänt skadestånd till henne. Men nu har DO och Arbetsförmedlingen löst tvisten genom en förlikning. Arbetsförmedlingen ska betala 150 000 kronor till Emma Nilsson.

– Beloppet ska ses mot bakgrund av att en tjänsteman, som borde ha som uppgift att arbeta för att arbetssökande ska få jobb, bryter mot lagen på detta sätt, säger Anders Wilhelmsson, vikarierande chefsjurist på DO i ett uttalande.

Emma Nilsson är nöjd med beloppet.  

– Det känns som att jag har fått upprättelse. Framför allt är det skönt att allt är över nu. Den här historien har varit långdragen, säger hon till Lag & Avtal.