Arbetsförmedlingen får fria händer med personuppgifter

2011-02-17 11:57 Lena Gunnars  

(UPPDATERAD) Arbetsförmedlingen ska få behandla känsliga personuppgifter - utan krav på ditt samtycke. Det beslutade riksdagen. Men Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är emot förändringen.

Men Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är emot förändringen.

Kravet på samtycke slopas för att förkorta Arbetsförmedlingens handläggningstider. Genom den här förändringen hoppas politikerna att myndighetens möjligheter att ge rätt hjälp ska öka. Handläggarna kan efter den 1 april ta emot information från andra myndigheter om de arbetssökande. Men förutsättningen är att uppgifterna lämnats i ett ärende eller är nödvändiga för handläggningen av ärendet.

Arbetsförmedlingen har redan tidigare fått behandla en del känsliga personuppgifter enligt personuppgiftslagen, PUL, exempelvis sådant som rör hälsa, etniskt ursprung och personuppgifter om sociala förhållanden. Men om handläggarna velat använda informationen i databaser har det krävts att den enskilde sagt ja till det, skriftligt.

I arbetsmarknadsutskottet lämnade Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna in tre motioner mot förslaget på slopat samtycke. Vänsterpartiet menar att skyddet för den personliga integriteten försämras när kravet på samtycke tas bort. Miljöpartiet lyfter fram att rättssäkerheten får stå tillbaka till förmån för förenkling och snabbhet. Partiet är även kritiskt till att det saknas statistik på hur många som egentligen förs mellan systemet och försäkringarna och att det då blir svårt att uppskatta hur stort problemet är.

 – När vi hade Arbetsförmedlingen på besök hos utskottet så hade man väldigt svårt att svara på hur många det här berör. Vi tycker att man går för långt i sin iver att databehandla uppgifter som är känsliga för människor, säger Mehmet Kaplan, MP, ledamot i arbetsmarknadsutskottet.  

Socialdemokraterna och Miljöpartiet anser att regeringen slarvat med förarbeten och att man inte lyssnat tillräckligt på remissinstansers synpunkter. Vänsterpartiet hade hellre sett ett större helhetsförslag som skulle presenteras tillsammans med en konsekvensanalys av de förändringar som gjorts i integritetsskyddet.

Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2011.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna