Åtalad polis slipper omplacering

2013-11-19 14:04 Angelica Söderberg  
Två personer dog efter att ha kört ner i vattnet vid Hjulstabron i Strängnäs i början av mars i 2013. Foto: TT

Polisen som beordrade en öppning av Hjulstabron i Strängnäs vilket ledde till två personers död åtalas för tjänstefel.

Två män i 20-årsåldern drunknade efter att ha kört igenom bommarna vid Hjulstabron i Strängnäs och därefter ner i vattnet. Nu åtalas polisen som beordrade broöppningen för tjänstefel, eftersom åtgärden inte anses ha varit försvarlig sett till riskerna som uppkom.

Åklagaren anser att polisen hade kunnat vidta andra åtgärder för att få slut på biljakten, till exempel att lägga ut spikmatta eller bara fälla bommarna på bron. Åtgärden ansågs inte heller försvarlig mot bakgrund av brottets art: att de båda männen smitit från en bensinnota.

Polisen tog upp jakten på de båda männen efter att de hade tjuvtankat på en bensinmack i Uppsala. Biljakten fick sedan ett våldsamt slut på den öppningsbara bron i Strängnäs.

Den åtalade polismannen har arbetat vidare vid Uppsalapolisen under hela utredningens gång, rapporterar Upsala Nya tidning. Han kommer inte heller att omplaceras efter att åtalet nu har väckts.

- Vi har i samråd med juristerna kommit fram till att det inte finns någon grund för att omplacera honom. Nu avvaktar vi den rättsliga prövningen, säger polisområdeschef Henrik Thelander vid Uppsalpolisen till UNT.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen