Arbetsrätt

Även chefer måste tänka på vad de skriver på Facebook

Facebook och andra sociala medier kan leda till nya jobb och företag, visar en ny rapport. Foto: Scanpix

”Hmm, tack alla ni som ”sjukanmäler” er på denna klämdag, det visar på medmänsklighet och omtanke: Hyggligt!” skrev platschefen på Facebook. Den enda sjukskrivna medarbetaren, som vabbade, kände sig utpekad och anmälde trakasserierna till DO.

Publicerad

En medarbetare på Bring Citymails kontor i Nynäshamn var hemma från jobbet den 7 januari för att ta hand om sina två barn då hans fru låg sjuk. Han anmälde detta vid kvart i femtiden på morgonen till platschefen och till områdeschefen. En kamrat tipsade honom sedan om vad som stod på platschefens Facebook-sida.

– Då ingen annan på kontoret hade sjukanmält sig utöver jag själv fanns inget annat än att ta detta oerhört personligt. Min fru ligger sjuk och jag får öppet skit för att jag stannar hemma från ingen mindre än min egen platschef, skriver han i sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

Han påpekar också att detta är helt öppet. Alla hans arbetskamrater kan se hur chefen misstror honom i hans föräldraledighetsanmälan. Han påtalade att han tyckte detta var olämpligt i ett sms till områdeschefen som han inte fick något svar på. I stället skrev platschefen ytterligare ett inlägg på Facebook som ett svar på en kommentar om att man kan vara sjuk även på en klämdag. ” … jag hade iskallt räknat med det å backat upp med vikarier, man känner ju sina arbetskamraters moral”. Som den enda på kontoret som var sjukanmäld eller rättare borta för vård av barn kände sig medarbetaren utpekad som en smitare och någon som skulle utnyttja systemet för egen vinning.

DO kom fram till att arbetsgivaren utsatt sin medarbetare för missgynnande som har samband med föräldraledighet. Och påpekar att det är första gången som DO tagit ställning i ett föräldraledighetsärende där missgynnandet beror på trakasserier. Ombudsmannen beslutade att stämma Bring Citymail till domstol.

Det var inte fråga om trakasserier, menade företaget, men medgav att arbetsledarens kommentarer var olämpliga. Företaget nappade dock på ombudsmannens erbjudande om förlikning. Förlikningen ger den vabbande pappan 15 000 kronor.