Avskedad glömde betala facket

2014-03-07 07:00 Elisabet Örnerborg  

Hon avskedades från sitt jobb inom hemtjänsten efter att hon fått skjuts med en kollega till krogen i Uddevalla. Men hennes sak blir aldrig prövad i Arbetsdomstolen. Kommunal har återkallat målet.

Kommunal hade stämt Uddevalla kommun till Arbetsdomstolen och krävt att den avskedade medlemmen skulle få hemtjänstjobbet tillbaka och 150 000 kronor i allmänt skadestånd. Hon hade varit ledig från sitt jobb inom hemtjänsten och firat med några öl med sin syster i Ljungskile när hon fick ett samtal från en kollega i tjänst som var i närheten. Hon fick åka med honom till Uddevalla för att fortsätta kvällen där.

Kommunal menade att arbetsgivaren visserligen hade gjort klart att de inte fick skjutsa varandra på det sättet, men inte att felsteget utan föregående varning kunde leda till uppsägning eller till och med avskedande. Sedan återkallade Kommunal målet med anledning av att kvinnan inte längre är medlem i förbundet.

- Jag hade betalt fel räkning och var inte längre medlem. Det fanns inte så mycket för mig att göra. Jag hade då två dagar på mig att söka egen advokat och stämma kommunen till tingsrätten. Det hade jag varken tid eller råd till, även om jag hade velat få rätt, säger kvinnan när Lag & Avtal ringer.

Sedan februari arbetar hon på ett annat ställe.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna