Arbetsrätt

Båda sidor backar om turordningsmyter

Svenskt Näringslivs styrelseledamot Christer Ågren tror på ett starkt samband mellan arbetsrätten och arbetslösheten. Foto: Jörgen Appelgren

Nu är LO:s och Svenskt Näringslivs partsgemensamma utredning om turordningsreglerna klar.<br/> – Vi har på bägge sidor fått en hel del myter slaktade, säger Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren.

Publicerad

Länge pågick en debatt mellan Svenskt Näringsliv och LO om turordningsreglerna. Arbetsgivarna ansåg att reglerna var ett stort problem för företagen, medan LO menade att arbetsgivarna överdrev. I höstas fick LO:s avtalssekreterare Per Bardh nog av pajkastningen och föreslog en partsgemensam utredning. Svenskt Näringslivs vice vd Christer Ågren ställde sig positiv. Och i förmiddags fick de ta emot resultatet.

Fyra personer har deltagit i arbetsgruppen från Svenskt Näringslivs sida med Sverker Rudeberg som ansvarig och lika många från LO med Johan Ingelskog som ansvarig. Gruppen har genomfört hearingar med ett 30-tal företag. Gruppdeltagare från båda sidor har lyssnat och tagit del av företagets syn för sig och fackets syn för sig.

Johan Ingelskog, LO: Syftet med lagen var att skydda arbetstagarna. Hearingarna har visat att facket haft en annan inställning än att bara skydda arbetstagarna, som att det ska vara rättsäkert och förhindra godtycke.

Sverker Rudeberg, Svenskt Näringsliv: Företagen är inte heller intresserade av godtycke, men företagen vill ha kvar de arbetstagare som har den bästa kompetensen. Det är naturligt för företagen att de som är kvar också har en del personlig kompetens som förmåga, erfarenhet, förståelse och att de kan omsätta färdigheter i praktiken. Företagen anser att reglerna om anställningstid och tillräckliga kvalifikationer leder till att företagen inte får ha kvar den mest kompetenta personalen.

Johan Ingelskog: Reglerna om strikt anställningstid fungerar ganska bra men yngre sägs upp oftare och företag som nyligen satsat på att anställa motsatt kön får se sin satsning gå om intet. De flesta avtalsturlistor bygger på tillräckliga kvalifikationer. I vissa fall går facket med på att ta hänsyn till ytterligare egenskaper. Men inte till arbetsprestationer.

Sverker Rudeberg: Den avgörande skillnaden mellan företag och fack är i vilken utsträckning hänsyn ska tas till personliga egenskaper. Företagen anser att sådana bedömningar kan göras på saklig grund.

Johan Ingelskog: Facket tar hänsyn till tillräckliga kvalifikationer, men personliga egenskaper bara i mycket begränsad utsträckning. Personliga egenskaper har inte en avgörande betydelse för hur arbetsuppgifterna utförs. Facket anser att sådana egenskaper inte är möjliga att bedöma på ett objektivt sätt.

Den här rapporten är en bra förutsättning för att gå vidare, menar Christer Ågren.
– Vi har på bägge sidor fått en hel del myter slaktade.

Myten att avtalsturlistor alltid kostar pengar för företagen har slaktats i och med att det finns exempel på avtalsturlistor som inte kostat något extra. Likaså har myten att företagen får behålla den mest kompetenta personalen visat sig vara just en myt, exemplifierar Christer Ågren.

Per Bardh är också positiv till rapporten. Men om LO kan gå arbetsgivarna till mötes och ta hänsyn till personliga egenskaper, är för tidigt att svara på, säger han.