Arbetsrätt

Bärplockarmisär gav eko i New York

Det här landet med höga tallar och vidsträckta sjöar är berömt för sina vilda bär; hjortron, blåbär, lingon, krusbär, hallon, jordgubbar… Men svenskarna vill inte plocka dem, skriver John Tagliabue från Bräcke, Sverige, i den amerikanska tidningen New York Times den 20 september.

Publicerad

Sedan drar han de utländska bärplockarnas historia i Sverige. När svenskarna inte ville plocka bären importerades arbetare till bärsäsongen från Kina, Thailand, Vietnam och Bangladesh. Det gick bra till helt nyligen. En kall vår gjorde att bärskörden blev dålig för andra året i rad.

Den minimilön, cirka 18 000 kronor, de svenska myndigheterna vill att plockarna ska garanteras undviker de svenska bärföretagen genom att hyra in via rekryteringsföretag i bärplockarnas hemländer, menar John Tagliabue. Och rekryteringsföretagen vägrade betala minimilöner när skörden uteblev.

För Sverige med sin arbetarvänliga arbetsrätt – och som sände 20 medlemmar av ett ”långt-till-höger-invandrarfientligt” parti in i riksdagen efter söndagens val – blev bärplockarna en nationell pinsamhet, skriver han. Det gäller särskilt de cirka 190 från Bangladesh som kom till Bräcke tidigare i år. Bangladesh Work Force hade lovat dem en liten förmögenhet om de åkte till Sverige för att plocka bär.

En duktig plockare skulle kunna tjäna cirka 80 000 kronor på två månader, en lat cirka 40 000. För den större summan måste de kunna plocka 60 kg bär om dagen. Men den magra skörden gjorde att det var svårt att hitta mer än 10 kg om dagen, ibland bara ett halvt, vilket betydde att de tjänade väldigt lite eller inget alls.
Författaren har träffat bärplockare som satsat och förlorat, lokala ortsbor som anser att plockarna lockats hit på falska grunder, prästen som samlat in pengar för att hjälpa männen och en thailändska som öppnat restaurang men som tidigare arbetat som bärplockare i fem säsonger: ”Det är ansträngande för ryggen och bären växer på bergssluttningarna så du måste klättra.” Och en student vid Uppsala universitet, vars bror och svåger kommit hit för att plocka bär, säger till artikelförfattaren:
”Några tjänade mycket pengar, men det är inte arbetarna”.