Arbetsrätt

Bemanningsuppror på Bonnier: Våra frågor tas inte på allvar

”Klubben har under alla år som den har funnits arbetat hårt för er medlemmar och för att försvara och förbättra era löner, förmåner och rättigheter. Trots detta används Marieberg Media fortfarande som ett verktyg för att sätta las ur spel och dumpa villkor och löner” skriver den avgående klubbstyrelsen på Mariebergs Media, enligt Journalisten, till medlemmarna. Foto: Tiina Moilanen Demargne

(Uppdaterad) Samtliga ledamöter i journalistklubbens styrelse på Marieberg Media avgår. Enligt klubbens ordföranden tas inte journalisternas frågor på allvar av företaget, skriver Dagens Media.

Publicerad

– Problemet som vi ser det är att den frostiga relation mellan företaget och fackklubben, som vi har sett under en längre tid, inte blir bättre. Vi upplever att det inte finns någon vilja från företaget att samarbeta kring grundläggande frågor, säger Oda Fjeldstad till Dagens Media.

Hon har delat ordförandeposten med Yasmine Härnebo Grapenwall och beskriver problemen:

– Det kan vara allt från rimlig lön, till arbetsmiljöfrågor och frågor kring kompetensutveckling. Vi som facklig klubb känner inte att vi har någon påverkan, vi har haft väldigt svårt att påverka personalpolitiken. Vi kan vara hur förberedda och pålästa som helst, men våra frågor tas inte på allvar.

– På lång sikt finns det en risk att det här skadar trovärdigheten i stort. Om vi inte har rättvisa villkor i vår egen bransch, vad har vi då för mandat att granska andra? säger Oda Fjeldstad till tidningen.

Tobias Hellström, som är verksamhetschef för Marieberg Media, säger till fackförbundstidningen Journalisten att han inte anser att det som hänt är ett underkännande av företagets hantering av bemanningsfrågorna:

– Vi ser inte att det här primärt är kopplat till bemanningsfrågan i stort. Under de år vi har funnits har vi i princip alltid haft ett bra samarbete med journalistklubben. Vi hoppas nu att klubben kan välja en ny styrelse och återuppta samarbetet. Vi har förståelse för att det är extra svårt att bedriva fackligt arbete i ett bemanningsbolag eftersom medlemmarna arbetar vid olika arbetsplatser. Men det ligger också i vårt intresse att ha en bra facklig motpart, säger han. 

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger i en kommentar till Medievärlden:

– Det är tråkigt när relationen till arbetsgivaren leder till sådana drastiska beslut. Vår sektion på Mittmedias bemanningsbolag har tidigare valt samma väg. Det vittnar om hur friktionsfylld bemanningsverksamheten fortfarande är. Men på sikt är en lokal organisation alltid bästa sättet att driva fackligt arbete, och jag hoppas att arbetsgivaren delar den uppfattningen.