Arbetsrätt

Beslut i dag: Sahlin kan bli FN-topp

Under en pressträff i slutet av januari meddelade abetsmarknadsminister Hillevi Engström att förre S-ledaren Mona Sahlin hade nominerats av regeringen som kandidat till posten som generaldirektör för Internationella arbetsorganisationen (ILO). Foto: Bertil Ericson / Scanpix

I dag avgörs det om Mona Sahlin blir ny generalsekreterare för FN-organet ILO. Regeringen har de senaste månaderna arbetat hårt för att hon ska få efterträda den nuvarande generalsekreteraren Juan Somavia.

Publicerad

Både regeringen och arbetsmarknadens parter står bakom kandidaturen och i dag sker omröstningen. Om Mona Sahlin får flest röster blir hon ILO:s första kvinnliga ordförande sedan organisationen bildades 1999. Hon konkurrerar om posten med åtta män.

ILO:s konventioner handlar om mänskliga rättigheter i arbetslivet, som fri förenings- och förhandlingsrätt, avskaffande av barnarbete och slav- och tvångsarbete och diskriminering.

Det speciella med organisationen är att den är trepartssammansatt. ILO:s styrelse sitter totalt 56 ledamöter. Av dem representerar hälften regeringarna och 14 vardera kommer från arbetsgivar- och arbetstagarsidan.