Chefer: Bristande prestation beror på privata problem

2012-11-05 08:43 Ann Norrby  

Arbetsgivarna tror att privata problem är förklaringen till dåliga prestationer på jobbet. De anställda tror däremot att problemen finns på arbetsplatsen.

Skillnaden mellan hur arbetsgivare och anställda förklarar sämre prestationer kan få följder för hälsan anser Anna Karin Lindeberg, hälsostrateg på Länsförsäkringar.

- Att det råder olika syn på vad som försämrar prestationen på jobbet kan få konsekvenser för hur företagaren upplever sitt ansvar som arbetsgivare och vad de erbjuder sina anställda för hjälp, säger hon.

Länsförsäkringar har intervjuat 2 100 arbetsgivare på företag med 1-10 anställda och lika många anställda om deras syn på vad som påverkar prestationsförmågan på jobbet. Tre av fyra arbetsgivare tror det är att problem som hänger ihop med privatlivet som gör att anställda presterar sämre. Sjukdom och dödsfall i familjen är det främsta problemet, tror arbetsgivarna.

Merparten av de anställda tror i stället att det är yrkesrelaterade problem, framför allt stress, som försämrar prestationen. En tredjedel av de anställda tror dock att privata problem kan påverka hur bra man jobbar. Skilsmässa och relationsproblem ses som de viktigaste problemen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna