Arbetsrätt

Claes Stråth är mäktigast inom arbetsrätt

Årets arbetsrättare 2008 är Claes Stråth.

Lavalmålet och huvudavtalsförhandlingarna satte sin prägel på arbetsrättsåret 2008. Därför är Claes Stråth förra årets arbetsrättare nummer ett. Det avslöjades på Lag & Avtals seminarium igår, tisdag.

Publicerad Uppdaterad

Mer fakta

Claes Stråth
Ålder: 62 år
Boende: I villa i Gränna
Familj: Fru och två utflugna barn
Utbildning: Socionom
Pendling: Förra året blev det extra mycket, nästan 260 resdagar till och från Gränna.
Fritid: "Jag har det mycket lugnare när jag är i Stockholm än i Gränna". Förklaringen är diverse ideella föreningsuppdrag, bland annat som ordförande i Gais, Gränna allmänna idrottssällskap. Claes Stråth har också varit drivande i byggandet av flera sportanläggningar men försöker undvika att idrotta.

Listan
1. Claes Stråth
2. Michaël Koch
3. Jan-Peter Duker
4. Lars-Bonny Ramstedt
5. Erland Olauson
6. Anders Weihe
7. Lars Gellner
8. Anna Ekström
9. Lars Viklund
10. Carina Gunnarsson

Claes Stråth tar emot i sitt arbetsrum i Medlingsinstitutets charmiga lokaler i Gamla Stan i Stockholm. En bländande vårsol översköljer halva rummet bakom generaldirektören som sitter bekvämt tillbakalutad vid ett litet kaffebord.
Han spekulerar i vad för slags inflytande han utövat som ordförande i den här mycket speciella utredningen.
- Det kan bli så att man utövar ett slags inflytande för att omgivningen ger utredningen den rollen. Det har ju varit så tydligt att reaktionerna och engagemanget för den här frågan inte står i proportion till hur många som är berörda nu, utan det är den svenska modellen som står på spel, menar Claes Stråth.
Är du en stark tillskyndare av kollektivavtal?
- Ja jag är aktiv part i systemet sedan länge, men man kan väl fundera över hur pass hållbart systemet är i längden, men yrkesmässigt har jag ju varit med i alla år. Jag står för det som linje och det är väl därför jag fick utredningsuppdraget av Sven Otto Littorin.
Nu har du lagt ditt betänkande och remissinstanserna har yttrat sig. Sedan då? Har du något inflytande längre?
- Nej det har jag ju egentligen inte. Men jag har varit ute på väldigt många ställen och pratat om det här. Jag har inte fått mycket kritik. Eller så är jag lomhörd.
Claes Stråth har en lågmäld humor, ofta kryddad med ett stänk självironi. Han är i en förtroendebransch där social kompetens har stor betydelse. Själv säger han enkelt att det handlar om att ha lätt för att umgås med folk.
1994 kom Claes Stråth in i det han kallar "medlarsvängen". Han har haft över 50 särskilda förordnanden; fler än någon annan. Dessutom var han opartisk ordförande inom industriavtalet 1998-2003.
- Men industrins parter ville bestämma vad jag skulle göra utöver att vara OpO. Sådant kan man gå med på om man är 65 eller 70, men jag var så pass ung att i praktiken innebar det en begränsning av vad jag kunde göra i övrigt.
Därför hoppade han av. Att stå mitt emellan parterna är vardag för Claes Stråth. Som medlare saknar man inte inflytande, menar han.
- Konkret i en medlingssituation kan medlaren ha stort inflytande på vilka frågor som kommer med i medlingen. Man kan också med stor skicklighet eller oskicklighet hantera parterna så att det får konsekvenser. Däremot har man i formell mening inga maktmedel.
Inflytandet handlar framför allt om att med kunskaper och kompetens resonera och påverka parterna, anser Claes Stråth. När han nu är Medlingsinstitutets generaldirektör styr han i viss mån genom att utse medlare.
Skulle huvudavtalsförhandlingarna ha behövt en medlare?
- Det vågar jag inte uttala mig om.
Claes Stråth är socionom. Faktum är att han var den enda ickejuristen i Lavalutredningen.
- Jag har ganska lätt för att se rättsliga samband, säger han.
Efter studier i Göteborg och några år i Tranås kommun började Claes Stråth på Kommunförbundet 1975. Där hade han olika chefsjobb från 1981, bland annat förhandlingschef. 1993, i samband med flytten till Gränna, startade han egen firma som konsult. Året därpå tog han uppdraget som fast medlare i Stockholms län. Han har också varit utredningsman i flera utredningar på arbetsmarknadsdepartementets område.
Claes Stråth bekymrar sig inte särskilt mycket över hur han ska upprätthålla sin neutrala position och sitt oberoende mellan parterna.
- Vi är väl alla partiska. Alla har vi väl en åsikt. Man kan inte gå igenom hela livet och säga "vad tycker du själv?"
Däremot finns det synpunkter på Medlingsinstitutets roll att verka för en fungerande lönebildning och främja den konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll.
- Även statistik som är vårt ansvar diskuteras. Bland annat tog Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker upp på en av våra konferenser att vi hade räknat fel och han hade räknat rätt. Men då är det dessbättre så med statistik att det "beror på". Om han säger att lönerna ökar 5 procent och det är beräknat på identiska personer så kan det vara sant även om arbetsgivarens kostnader för verksamheten ökar med 3,5 procent. Det beror på omsättning av personal. De gamla hästarna får ett bra utfall och de nya kommer in lågt. Vi håller på att förbättra vår statistik. Vi satsar mycket på den.

Läs mer: