Dan Holke slutar på LO-TCO Rättsskydd: ”25 år får räcka!”

2020-01-30 00:00 Elisabet Örnerborg  
Dan Holke. Foto: Jörgen Appelgren

Nöjd. Därför tänker chefsjuristen och vd:n gå i pension.

– Man ska sluta när man fort­farande tycker att jobbet är kul. 25 år som vd får räcka! Till sommaren går jag i pension.

Vad ska du göra då?

– Jag kanske inte kommer att sluta jobba helt, men man kan inte vara vd på deltid.

I vilket sammanhang kan du tänka dig att fortsätta jobba?

– Vad jag ska göra mer exakt vet jag inte, mer än att jag tänker fortsätta att undervisa lite på Stockholms universitet. Kanske kan det bli något skiljemannauppdrag, någon juridisk utredning eller annat uppdrag.

Ska du förverkliga några fritids­drömmar också kanske?

– Jag och min fru kommer säkert att resa en del. Sedan gillar vi friluftsliv och motion och vi sjunger båda i kör, så jag är inte det minsta orolig för att jag kommer att få långtråkigt.

Kommer du att fortsätta att svara på arbetsrättsliga frågor i Lag & Avtal?

– Jag svarar gärna på frågorna ett tag till.

Dan Holke tog alltså över från Erland Olauson 1995 samtidigt som Sverige blev medlem i EU. Han fick följa med och sedan företräda Elektrikerförbundet, som var instämda tillsammans med Byggnads, hela vägen till EU-domstolen i Laval-målet och tillbaka till Arbetsdomstolen. Och nu senast gällde det om Byggnads kunde krävas på skadestånd för att med hjälp av stridsåtgärder ha krävt att få teckna kollektivavtal med ett byggbolag, ett hängavtal som då innehöll granskningsarvoden som Europadomstolen haft vissa betänkligheter kring. Till och med Högsta domstolen blev inblandad.

Vad minns du själv mest från dina 25 år som vd och chefsjurist för LO-TCO Rättsskydd?

– Laval-målet var ju väldigt speciellt. Det målet diskuteras i arbetsrättsliga kretsar över hela världen. Ett mål jag hade i början av min tid på LO-TCO Rättsskydd var en vild strejk på Scania i Södertälje, där jag ensam företrädde över 900 arbetstagare. Ett mål om stridsåtgärder inom internationell sjöfart som pågick i 17 år var också speciellt.

Ansökningstiden till posten som vd och chefsjurist för LO-TCO Rättsskydd med dess 50 anställda gick ut den 13 januari.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna