Därför tecknar klädjätten globalt avtal med facken

2015-11-04 10:12 Tiina Demargne  
Jyrki Raina, Industri All, Karl-Johan Persson, H&M, och Anders Ferbe, IF Metall, signerade det globala avtalet. Foto: Industri All

Rätten att organisera sig fackligt, teckna kollektivavtal och få en lön som går att leva på. Det kan nu bli verklighet för textilarbetarna hos H&M:s många underleverantörer, efter att klädjätten skrivit under ett globalt avtal med IF Metall och globala facket Industri All.

– Ett unikt och mycket viktigt avtal, inte minst för den globala textil- och konfektionsindustrins alla lågavlönade kvinnor.

Så kommenterar Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, avtalet i Dagens Arbete.

– Avtalet signalerar ju också till regeringar i de länder där H&M:s leverantörer finns. Vi uppmärksammar anställningsvillkoren, arbetsvillkoren, lönevillkoren. I många länder går många textilarbetare på statliga minimilöner som naturligtvis är alldeles för låga och därför behöver höjas, säger Anders Ferbe.

– Väl fungerande arbetsmarknadsrelationer och kollektiva förhandlingar är en förutsättning för rättvisa levnadslöner och bättre arbetsförhållanden i vår leverantörskedja. Vi är övertygade om att samarbetet med Industri All och IF Metall kommer att stärka det arbete som vi redan i dag utför på området och till att skapa stabila produktionsmarknader, säger H&M:s vd Karl-Johan Persson, enligt tidningen.

 

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna