Arbetsrätt

Därför tecknar klädjätten globalt avtal med facken

Jyrki Raina, Industri All, Karl-Johan Persson, H&M, och Anders Ferbe, IF Metall, signerade det globala avtalet. Foto: Industri All

Rätten att organisera sig fackligt, teckna kollektivavtal och få en lön som går att leva på. Det kan nu bli verklighet för textilarbetarna hos H&M:s många underleverantörer, efter att klädjätten skrivit under ett globalt avtal med IF Metall och globala facket Industri All.

Publicerad

– Ett unikt och mycket viktigt avtal, inte minst för den globala textil- och konfektionsindustrins alla lågavlönade kvinnor.

Så kommenterar Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, avtalet i Dagens Arbete.

– Avtalet signalerar ju också till regeringar i de länder där H&M:s leverantörer finns. Vi uppmärksammar anställningsvillkoren, arbetsvillkoren, lönevillkoren. I många länder går många textilarbetare på statliga minimilöner som naturligtvis är alldeles för låga och därför behöver höjas, säger Anders Ferbe.

– Väl fungerande arbetsmarknadsrelationer och kollektiva förhandlingar är en förutsättning för rättvisa levnadslöner och bättre arbetsförhållanden i vår leverantörskedja. Vi är övertygade om att samarbetet med Industri All och IF Metall kommer att stärka det arbete som vi redan i dag utför på området och till att skapa stabila produktionsmarknader, säger H&M:s vd Karl-Johan Persson, enligt tidningen.