Datainspektionen utreder Ingenjörssamfundet

2009-09-23 10:25 Lennart Lundquist  

”Grattis! Du är medlem!!” Det glada beskedet kan den få som går in på Ingenjörssamfundets hemsida och knappar in sitt personnummer. Bra service, tänkte samfundet. Intrång i den personliga integriteten, tyckte en privatperson och anmälde till Datainspektionen.

Datainspektionen utreder nu om förfarandet strider mot personuppgiftslagen, PUL.

Problemet, enligt anmälaren, är att hemsidan gör det möjligt för en arbetsgivare att kontrollera om en anställd är medlem genom att slå in medarbetarens personnummer. Anledningen till att det är känslig är det faktum att Ingenjörssamfundet ägs av fem TCO-förbund: ST, Unionen, SKTF, Finansförbundet och Försvarsförbundet.

Datainspektionen bekräftar att deras jurister just nu väger funktionen mot PUL.

”Normalt sett är avslöjande av fackligt medlemskap en känslig fråga”, säger Gunilla Öberg, jurist på Datainspektionen till TCO-tidningen.

Samfundet har lagt in tjänsten på hemsidan därför att många av de anslutna inte känner till sitt medlemskap. Enligt Ingenjörssamfundet har ingen av de anslutna ingenjörerna hört av sig och klagat på hemsidan och medlemsservicen.

Ingenjörssamfundet är en yrkesorganisation för den som arbetar inom naturvetenskap och teknik. Medlemmarna erbjuds bland annat juridisk rådgivning kring uppfinningar och utbildningar.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen