Arbetsrätt

De anmäler regeringen till EU-kommissionen

Henrik Bäckström Foto: Scanpix

Bemanningsföretagen anmäler regeringen till EU-kommissionen. Organisationen är starkt kritisk till att regeringen misslyckats med att föra in bemanningsdirektivet i den svenska lagen. - Det blir spännande att se om kommissionen tar regeringen i örat och säger gör om, gör rätt, säger Henrik Bäckström, vd för Bemanningsföretagen.

Publicerad

Bemanningsdirektivet skulle ha implementerats redan i december 2011 men regeringens proposition kom först nyligen. Och Henrik Bäckström är inte imponerad. Han har hittat fel som gjorts i den svenska översättningen av direktivet. Han kallar den svenska översättningen för helt unik eftersom det där står "skydda arbetstagare" i stället för "skydda uthyrda arbetstagare".

- Det lilla ordet "uthyrda" har av någon anledning inte ansetts så viktigt för Sverige av utredaren och andra lärda på departementet, säger Henrik Bäckström.

Arbetsgivarna har tidigare kritiserat utredaren för att ha glömt bort halva EU-direktivet, den delen som går ut på att undanröja hinder för bemanningsföretagen.

- Hela debatten har handlat om att skydda alla andra från bemanningsanställda och bemanningsföretag. Det är ett grundtänk som är helt fel. I direktivet finns likabehandlingsprincipen för arbetstagare och hindersprövningsprincipen för bemanningsföretag. Nu konstaterar vi att hindersprövningsprincipen inte finns med över huvudtaget. Om någon individ, facklig organisation eller företag vill pröva en reglering i domstol finns det inget effektivt rättsmedel att tillämpa, säger Henrik Bäckström.

I veckan ska arbetsmarknadsutskottet behandla propositionen. Om saken inte blir löst hotar Bemanningsföretagen med att gå vidare till EU-domstolen.

- Det enklaste för regeringen är att följa direktivet och skriva in några rader till i propositionen så är det här fixat och klart. Annars blir vi tvungna att köra den rättsliga vägen, säger Henrik Bäckström.