Arbetsrätt

De sades upp – och hyrdes in

Brittiska butikskedjan Urban Outfitters sade upp hela personalen i Stockholm – och hyrde in den via bemanningsföretag. Facebook-grupper uppmanade till bojkott och demonstranter delade ut flygblad. <br/>– Men i dag är det inte synd om oss, säger Omid Sabti, skydds- och fackombud.

Publicerad
Jimmie Wirf och Omid Sabti arbetar på klädbutiken Urban Outfitters i Stockholm. Foto: Jörgen Appelgren

Omid Sabti tar en paus från jobbet som chef för butikens herravdelning för att berätta hur det blev efter kaoset som uppstod för två år sedan. När den stora debatten lagt sig om butikskedjans kontroversiella beslut. Omid Sabti minns att känslorna inte bara var upprörda bland journalister och demonstranter när butikskedjans planer blev kända. Även kunderna uttryckte sympatier. Hela historien började med att de anställda krävde kollektivavtal av sin brittiska arbetsgivare. När Urban Outfitters sa nej började Handels driva fallet och sedan tog debatten i det offentliga fart. Oron för framtiden spred sig bland de anställda i takt med att tidningsrubrikerna blev fler och fler. Personalen undrade om de skulle kunna bli uthyrda till andra butiker och hade svårt att avgöra Urban Outfitters verkliga syfte med beslutet. Tänk om företaget bara ville bli av med dem och såg bemanningsföretaget som en enkel utväg. Farhågorna växte när det kom fram att personalen inte skulle anställas av Academic Work utan av dotterbolaget Acentra. Men en distriktschef från London kom på besök och förklarade att företagets avsikter inte var dem som det stod om i tidningarna. Då kändes det lite lugnare för personalen.

Allt har egentligen bara blivit bättre sedan bemanningsföretaget tog över tycker Omid Sabti. Handels förhandlade fram ett avtal med bemanningsföretaget som innebar att personalen fick OB, tjänstepension och högre lön. Precis som de hade krävt från början.

– Det var mycket strul förut. När vi var sjuka eller hade varit på semester var det inte ovanligt att det blev fel med löneutbetalningarna. Förmodligen för att vi i Sverige har andra regler kring sjukpenning och semesterlön än i England. Nu behöver vi bara ringa till bemanningsföretaget om det uppstår problem.

Visserligen kan de 30 anställda rent juridiskt nu bli uthyrda till andra företag. Men ingen har hittills blivit det. Och personalomsättningen har varit fortsatt låg. Enligt butikschefen Jimmie Wirf kommer ansökningar varje dag från personer som vill jobba i butiken. Omid Sabti har inga planer på att ställa sin tjänst till förfogande.

– Det skulle vara svårt att byta till en annan butik och veta att jag då kulle få gå ner flera tusenlappar i lön.

Men i butiken gäller lika lön för lika arbete. Oavsett ålder och tidigare erfarenhet.

– Vi ska snart ha en omröstning om vi ska låta en del av den lokala potten bli prestationsbaserad, säger Omid Sabti.

IF Metall-klubb vill ha större insyn i rekryteringen

Är Urban Outfitters en förebild, skulle du vilja att alla är bemanningsanställda?

– Nej, Urban Outfitters är ett väldigt speciellt fall. Branschens mål är 3 procent. Nu har vi 1,5 procent av landets arbetsstyrka. Däremot kan det bli så att alla jobbar i olika tjänsteföretag. Arbetsgivarna har övergått till att jobba i nätverk med andra företag i stället för att anställa själva. I det är bemanningsföretagen bara en pusselbit.

Elisabet Örnerborg

IF Metalls klubb kräver att få veta hur många som får hyras in hos Volvo Powertrain. Facket väntar nu på Arbetsdomstolens dom.

Metall förlorade Abu Garcia-målet i Arbetsdomstolen, de uppsagdas företrädesrätt till återanställning gällde inte vid inhyrning. Men förbundet kom igen 2011 och stämde Volvo Powertrain för att ha brutit mot medbestämmandelagen.

   Hur många tänker bolaget hyra in, vilka arbetsuppgifter ska de ha och hur länge ska de stanna? Det vill fackklubben på Volvo Powertrain få veta - i förväg. Det är de som ska bli kolleger med de inhyrda, lära upp dem och se till att de får rätt villkor.

Men Volvo Powertrain säger nej. Facket kan bara få veta ungefär hur många som ska hyras in.

I början av januari hölls huvudförhandlingen, se På plats i AD i förra numret av Lag & Avtal. Arbetsdomstolens dom ska komma den 29 februari.

Elisabet Örnerborg