Arbetsrätt

De vill ha bort Lex Laval från Sverige

Nu kan Lex Laval rivas upp. Sverigedemokraterna stöttar de rödgröna i arbetsmarknadsutskottet om krav på lagändringar. - I Sverige ska svenska avtal gälla, skriver Sven-Olof Sällström, SD, i Arbetsmarknadsutskottet på Twitter.

Publicerad

<p>Laval-frågan är högprioriterad för Socialdemokraterna. Nu har partiet tillsammans med Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fått majoritet i utskottet för att regeringen ska tillsätta en utredning om Lex Laval. Därefter uppmanas regeringen komma med ett lagförslag. </p> <p>- Vi hoppas kunna se till att vi får en förändrad situation och att maktbalansen på arbetsmarknaden kan återtas, säger Patrik Björck, S, i Arbetsmarknadsutskottet. </p> <p>Utskottsmajoriteten vill att de lagändringar som gjorts ses över. Särskilt sådana som rör fackliga stridsåtgärder för personer som är utstationerade i Sverige. Sverigedemokraterna och de rödgröna anser att de svenska kollektivavtalen inte kan hävdas som lagen ser ut i dag. </p> <p>Men utskottsledamöterna från regeringspartierna håller inte med om att en ny utredning behövs. De utesluter inte att reglerna kan behöva ses över i framtiden, men menar att utskottsmajoritetens krav kan leda till en begränsning av den fria rörligheten. </p> <p>Sverigedemokraterna och de rödgröna vill även att regeringen tar nya initiativ i EU för att utstationeringsdirektivets regler ska tolkas som ett golv - inte som ett tak - för de löne- och anställningsvillkor som kan krävas av utländska företag. </p> <p> Ett annat krav från utskottsmajoriteten är att Sverige ratificerar FN:s ILO-konvention 94 som innebär att offentliga myndigheter vid upphandling ska kräva löner och anställningsvillkor enligt kollektivavtal.</p>

Facket: Stråth gick för långt med Lex Laval

Enligt EG:s dom i Lavalmålet hade Sverige inte infört utstationeringsdirektivet på rätt sätt. Claes Stråth, som utredde följderna av domen, föreslog vissa ändringar i den svenska utstationeringslagen som nu har trätt i kraft. Facken anser att han gick för långt, när han begränsade deras rätt att strejka, för att få träffa kollektivavtal med utländska företag.