Arbetsrätt

DIF: Nilson kommer inte att kräva hela skadeståndet

Huliganerna fyllde åskådarläktaren i Arbetsdomstolen under förhandlingen om Marcus Nilsons brutna avtal. Flera bar Djurgårdströjor och några hade också DFG-märken. DFG står för Djurgårdens Fina Grabbar, en av Sveriges största huliganfirmor. Illustration: Carina Eriksson Foto: TT

Marcus Nilson har beslutat att inte kräva hela det skadestånd på 470 000 kronor som Djurgården dömts att betala. Det uppger Djurgården Hockey.

Publicerad

Enligt Djurgårdens ordförande Kaarel Lehiste är ingenting klart än, men Marcus Nilson är positiv till en uppgörelse. Skadeståndet kan betalas på olika sätt, till exempel genom att han får aktier i Djurgården.

- Vi ska sätta oss ned och prata, säger Kaarel Lehiste.

För Djurgården skulle en sådan överenskommelse få stor betydelse.

- Varje krona vi kommer överens med Marcus om är viktig. Vi har en kärv ekonomisk situation, så det är klart att det är viktigt.

Kaarel Lehiste är besviken på domen, men inte helt överraskad.

- Det är tråkigt, men det var också vad juristerna förutsåg. Vi har ett starkt skydd för arbetstagare i Sverige, och det visar sig här än en gång.

Djurgården anser att domen kan få stor betydelse för samtliga klubbar i Svenska Hockeyligan (tidigare Elitserien) och Allsvenskan.

Kommer ni att införa en klausul om att avtalen upphör att gälla om klubben flyttas ned en serie?

- Nu spelar inte vi i Svenska Hockeyligan, men den dagen vi hamnar där igen måste vi absolut se över den frågan, och se över avtalen som helhet.

Marcus Nilsons ombud Lena Isenstam, förbundsjurist på Unionen, kan inte bekräfta att en uppgörelse mellan Djurgården och Marcus Nilson har diskuterats.

- Det får stå för Djurgården, jag har inte pratat med honom, säger hon.

Men hon är ändå glad över domen.

- Jag tror att den skickar en signal till klubbarna att man måste bli tydligare i framtiden vad gäller sådana här avtal, och att det får konsekvenser om man bryter dem.

Hon tycker att det är viktigt att anställningsavtal regleras ordentligt, även inom idrotten. Det ska vara tydligt för båda parter vad som gäller, påpekar hon.

- Idrott står inte utanför arbetsrätten.

Redan i samband med förhandlingarna i Arbetsdomstolen sade hon sig vara säker på en vinst.

- Domen var väntad, men ändå välkommen. Jag hade svårt att se hur AD skulle komma fram till något annat, man får inte avbryta en tidsbegränsad anställning av de skäl som motparten angett, säger hon.

Att Marcus Nilsons lön var betydligt högre än lönerna i Allsvenskan är något som Djurgården borde ha tagit med i beräkningarna, anser hon. Djurgården hade kunnat införa en klausul i avtalet om att lönen skulle sänkas ifall klubben åkte ur Elitserien.

- Man måste ta höjd för sådana risker i den ekonomiska kalkylen. Nu gjorde inte Djurgården det, och då får man ta konsekvenserna.

Hon tycker också att det är viktigt att Marcus Nilson nu får en bekräftelse på att det var fel att avskeda honom.

- Han slutade ju inte frivilligt och det är ett kvitto på att han hade rätt att vara kvar.

Artikeln har uppdaterats.