Arbetsrätt

Direktörer på Ikea kan ha spionerat på fackliga ombud

Ikeas vd i Frankrike och fjorton andra personer misstänks ha spionerat på personal och fackliga ombud. Det finns också misstankar om att anställda har rekryterats för att spionera på andra anställda, skriver TCO-tidningen.

Publicerad

Personalansvariga ska illegalt ha samlat in personaluppgifter om både personal och arbetssökande. Olika företag ska ha anlitats för att ta reda på detaljer om personal, till exempel vem som äger en lägenhet där en anställd bor.

I tidningen le Monde säger vd:n att han inte kände till vad som pågick, men undersökningsdomaren misstänker att det byggt på ett generaliserat kontrollsystem. Det ska enligt uppgift alltså inte röra sig bara om några direktörer som har överträtt sina befogenheter. Totalt ska femton personer ha haft vetskap om affären, skriver TCO-tidningen.

Ikeas franska huvudkontor hävdar att företagsledningen reagerade direkt när historien avslöjades för ett och ett halvt år sedan och att flera av direktörerna fick gå redan förra året.

Men Dominique Nikonoff som är ombud för facket Force Ouvrière, tycker att det låter märkligt att inte hela direktionen visste vad som pågick. Han beskriver hur stämningen fortfarande känns konstig. När han varit på möte med butiksledningen kan han få löneavdrag eftersom han då varit upptagen med facklig verksamhet i stället för att arbeta i butiken.

Undersökningsdomaren kräver nu att Ikea betalar en borgenssumma på 500 000 euro. Pengarna ska användas för att betala ut eventuella skadestånd, skriver TCO-tidningen.