Arbetsrätt

DO Katri Linna omplaceras

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Regeringen beslutade i dag, tisdag, att flytta Katri Linna från tjänsten som Diskrimineringsombudsman till en tjänst inom regeringskansliet.

Publicerad

– Kampen mot diskriminering är central. Därför behövs en väl fungerande Diskrimineringsombudsman och en stark diskrimineringslagstiftning, sade integrationsminister Erik Ullenhag i en kommentar till regeringens beslut.

Med det sade han förstås indirekt att Katri Linna inte har fungerat så väl på posten.

Senaste numret av ST Press vittnar om att det rådde kris hos myndigheten.

Katri Linna flyttas till Regeringskansliet där hon kommer att arbeta vidare som generaldirektör. Hon har fyra år kvar av sitt förordnande.

– Vi har i samförstånd kommit överens om att hon blir ansvarig för att ta fram en vitbok om de övergrepp som svenska romer drabbades av under 1900-talet. Hon har stora kunskaper i frågan och är därför väl lämpad för uppdraget, sade Erik Ullenhag.

Håkan Sandesjö har utsetts till vikarierande DO till dess att tjänsten utlysts och en ordinarie Diskrimineringsombudsman hunnit tillsättas. Håkan Sandesjö har tidigare varit generaldirektör för Utlänningsnämnden och tillförordnad generaldirektör för Konsumentverket.