Arbetsrätt

DO:s arbete mot diskriminering ska bli effektivare

Catrine Lilja Hansson Foto: Jörgen Appelgren

Regeringen har tillsatt en ny utredning som ska ta reda på hur arbetet mot diskriminering kan förbättras. Vem som ska utreda är ännu inte klart. Samtidigt har AD:s chef Catrine Lilja Hansson, som utreder aktiva åtgärder mot diskriminering, begärt längre tid.

Publicerad

Hur arbetet mot diskriminering ska kunna bli effektivare ska nu utredas. Det gäller bland annat för särskilda utredaren att ta reda på om Diskrimineringsombudsmannens (DO) rättsliga möjligheter och mandat för att handlägga anmälningar, föra talan och förlikas behöver förtydligas.

Utredaren, som får till den 13 juni 2015 på sig, ska också ta ställning till om länsstyrelserna bör få utökat ansvar för sitt arbete mot diskriminering.

- Vi behöver se vad som kan göras för att den som utsätts för diskriminering bättre ska kunna ta tillvara sina rättigheter, säger integrationsminister Erik Ullenhag i en kommentar.

Utredningen om aktiva åtgärder mot diskriminering, som tillsattes sommaren 2012, drar däremot ut på tiden. Den skulle först ha varit klar den 1 november förra året, men fick förlängt till den 1 februari i år. Nu har den särskilda utredaren Catrine Lilja Hansson begärt att få ytterligare tid på sig.