Arbetsrätt

DO: Vi varken kan eller ska utreda allt

Peter Wråke är chef för rättsenheten arbetsliv på DO. Foto: Unn Tiba

Från årsskiftet ställs större krav i diskrimineringslagen på arbetsgivare. Diskrimineringsombudsmannen (DO) sköter tillsynen. Peter Wråke är chef för rättsenheten arbetsliv på DO.

Publicerad

Vad betyder de större kraven på arbetsgivarna för er?

– Vi utreder hur vi ska förändra vår tillsyn. Vi ser att arbetsgivare som inte arbetar förebyggande löper en större risk att diskriminera. Nu när alla diskrimineringsgrunderna finns med i det förebyggande arbetet kan vi jobba mer samlat med diskrimineringslagen.

Hur menar du?

– Om det kommer in ett klagomål till oss kan vi nu se över hur arbetsgivare har jobbat med sitt förebyggande arbete oavsett diskrimineringsgrund. Vi tror att det här ger oss bättre möjligheter att identifiera brister hos arbetsgivaren som kan ha lett till en diskrimineringssituation.

Tror ni att det blir fler anmälningar?

– Nej, de flesta som kommer till oss handlar inte om det förebyggande arbetet.

Det finns de som säger att ni behöver ha en mer aktiv tillsyn för att arbetsgivare ska jobba med åtgärderna?

– Vi har ännu inte planerat någon tillsyn. Men det blir på sikt. Jag är inte orolig för våra resurser.

Vad händer om en arbetsgivare inte följer kraven på arbetet med aktiva åtgärder?

– Vi påpekar det. Sedan följer vi upp för att se om det har rättats till. Om det ställs på sin spets kan vi gå till Nämnden mot diskriminering. De kan på förfrågan från oss vitesförelägga arbetsgivaren.

Men nämnden används ju knappt?

– Vi försöker att få arbetsgivaren att frivilligt göra de korrigeringar vi ber om. Vi går till nämnden om vi ser ett behov.

Jag hittar fem ärenden där ni har drivit rättsprocess om diskriminering i arbetslivet. Hur ser du på den siffran?

– Vi har inte haft fler ärenden som har haft tillräckligt goda förutsättningar. Man ska komma ihåg att vi också har i uppgift att arbeta med tillsynsbeslut. Vi varken kan eller ska utreda allt. Jag är inte säker på att vi skulle nå en högre effekt om vi hade mer resurser.

Vad tycker du om dem som anser att diskrimineringslagen har testats för lite och att det därför inte går att säga om den är bra eller dålig?

– Jag håller inte med. Jag tycker att vi gör bra bedömningar, att vi arbetar strategiskt och har drivit ärenden som varit vägledande. Men det finns såklart fler frågor som vi skulle behöva pröva.

Anmälningar till DO inom arbetsliv som rör funktionsnedsättning

2014: 130 anmälningar varav 14 utredningar

2015: 124 anmälningar varav 16 utredningar

2016: 146 anmälningar varav 22 utredningar

2017: 16 anmälningar varav 1 utredning hittills.