Domarkarriären ska ses över

2009-11-23 08:28 Elisabet Örnerborg  

Domstolarna, domaranställningarna och chefsstrukturen i domstolarna ska utredas. Jusek ställer sig positivt.

Regeringen beslutade på torsdagen att utse en särskild utredare som ska överväga om det behövs en särskild lag om domstolar och domare för att markera domstolarnas oberoende ställning, direktiv 2009:109. Utgångspunkten bör vara att samla de bestämmelser om domstolar och domare som finns i bland annat rättegångsbalken och lagen om allmänna förvaltningsdomstolar.

Fackförbundet Jusek ställer sig positivt till att det som i dag är reglerat i en förordning, som hur målen ska fördelas mellan domare i en domstol, i stället ska regleras i en lag. Det skulle stärka domstolens oberoende ställning, menar Sven Johannisson, Jusek.
Den andra delen av utredningsuppdraget handlar om domarkarriären.

- För att kunna rekrytera de bästa juristerna till domare är det viktigt att se över utvecklingsmöjligheterna i domstol. Det kan handla om att uppmuntra yrkesskicklighet och intresse för specialisering, säger justitieminister Beatrice Ask i ett pressmeddelande.

Jusek ställer sig positivt även till den delen. Sven Johannisson påminner om att den senaste tidens sammanslagningar av domstolar och avdelningar har minskat antalet chefsposter. Nu senast var det 23 länsrätter som slogs samman till 12 förvaltningsrätter. Under en längre tid har antalet tingsrätter minskat och i hovrätterna har avdelningar slagits samman.

- Det är rimligt att man ska kunna göra karriär i domstolar utan att behöva bli chef. Det kan man inte i dag, säger Sven Johannisson.

Han påpekar dock att Jusek inte är odelat positiv till utredningen.

- Frågan om nämndemännens deltagande i den dömande verksamheten borde också ses över.

Utredningsuppdraget ska redovisas senast den 31 december 2010.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna