Dyr slutnota för hastigt avsked

2011-02-24 09:51 Elisabet Örnerborg  

125 000 i skadestånd, 750 000 i utebliven lön och nu har Krokoms kommun dessutom köpt ut tolken för ytterligare 640 000 kronor.<br> – Ja, det är mycket pengar. Men vi har förlorat förtroendet för honom, säger personalchefen.

Rättegången i Arbetsdomstolen pågick i fyra dagar, kommunen hade kallat mer än tjugu vittnen. Men det hjälpte inte. Avskedandet ogiltigförklarades, kommunen hade inte ens på fötter för att säga upp tolken, avgjorde Arbetsdomstolen i en dom den 16 februari. Kommunen hade inte kunnat bevisa något av de många anklagelser den riktat mot tolken. Att han tagit mutor och brutit mot tystnadsplikten var bara några av dem.

Inte nog med att Krokoms kommun ska betala lön till den felaktigt avskedade tolken från september 2007, allmänt skadestånd och SKTFs rättegångskostnader, sammanlagt en och en halv miljon kronor. Krokoms kommun har beslutat att också betala tolken ytterligare 640 000, 32 månadslöner. Det är det maximala beloppet för att köpa ut en person som varit anställd länge.

Krokoms personalchef Gunilla Sundqvist håller med om att det är mycket pengar, 32 månadslöner à 20 000 kronor i månaden.

– Vi har förlorat förtroendet för honom och anser att det här har skadat verksamheten. Därför använder vi oss av den möjligheten som finns i paragraf 39 i Las, säger hon.

Gunilla Sundqvist kommenterar också själva domen:

– Det är märkligt att det flera vittnen samstämmigt framhöll inte tillmättes någon som helst betydelse av Arbetsdomstolen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna