Elektrikers besvär beror på arbetet

2011-05-30 10:52 Ann Norrby  

Övervägande skäl talar för att elektrikern skadat sig arbetet. Skadorna gjorde att han måste ta ett jobb med lägre lön. Nu kan han få ersättning för sin inkomstförlust.

Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd är nöjd med domen från Högsta förvaltningsdomstolen:

- Vi får ständigt signaler om att människor som skadat sig i arbetet och som därför förlorar lön inte anmäler sina arbetsskador. De har hört att det inte är lönt, för att det är så svårt att få rätt. Den här domen visar att det kan gå, säger han.

Elektrikerns ihållande ryggsmärtor kom efter fyra års arbete. Han arbetade ofta med armarna över huvudet, ibland med en 15 kilo tung slagborrmaskin. Elektrikern anmälde sina ryggbesvär som arbetsskada i november 2002 till Försäkringskassan. Sedan har åtta olika läkare, ortopedspecialister och en läkare vid Arbets- och miljömedicin bedömt hans skador.

Försäkringskassan ansåg inte att elektrikern drabbats av en arbetsskada. Därför hade han inte rätt till livränta, ansåg kassan i ett beslut i juni 2004. Elektrikern överklagade och fick rätt i Länsrätten i Skåne län i oktober 2006. Denna dom överklagades av Försäkringskassan till Kammarrätten i Göteborg. Kammarrätten kom fram till samma beslut som Försäkringskassan i oktober 2009. Elektrikern överklagade kammarrättsdomen och nu har Högsta förvaltningsdomstolens majoritet kommit fram till att övervägande skäl talar för att han skadats av sitt arbete.

Nu ska Försäkringskassan bestämma hur stor livränta han har rätt till. Livräntan ska ersätta hans inkomstförlust.

Arbetsskadelagen ändrades 2002. Ändringen gjorde att kraven på skadlighet blev något mindre. Det ska räcka med goda medicinska grunder, det krävs inte fullständig enighet bland specialistläkare, för att en skada kan bedömas som en arbetsskada. Det är första gången som Högsta förvaltningsdomstolen bedömer en belastningsskada efter lagändringen.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna