Arbetsrätt

Enigt utskott om riktlinjer för bemanning i äldrevården

Nu är Socialutskottet enigt; Socialstyrelsen ska utreda om riktlinjer för bemanning är lämpligt - även för andra grupper i äldreomsorgen än demenssjuka. Men utskottet vill att Socialstyrelsen samordnar det nya uppdraget med det om demenssjuka som redan pågår.

Publicerad

Förra veckan sköt utskottet fram beslutet om huruvida det bör utfärdas riktlinjer för bemanning även för andra grupper i äldreomsorgen än demenssjuka.

Nu har utskottet lyckats komma överens om ett förslag som ursprungligen kom från de rödgröna. Socialutskottet lyfter fram Socialstyrelsens tidigare slutsatser om att det finns brister i bemanningen också i andra särskilda boenden.

Enligt utskottet kan bristerna bero på att det inte finns någon koppling mellan den enskildas behov och bemanningen som finns på de särskilda boendena. Socialutskottet pekar också på att det kan behövas förbättringar i kommunernas vilja och förmåga att ställa krav vid upphandlingar.

Socialutskottet vill att Socialstyrelsen tar ställning till om det är lämpligt med riktlinjer även för andra särskilda boenden. Regeringen ska återkomma till riksdagen med en redovisning senast i november i år enligt utskottets beslut. Då ska även förslag på åtgärder finnas med, om det finns behov av sådana.