Arbetsrätt

Epilepsisjuk mister jobbet efter 40 år - saknar körkort

Brevbäraren har använt cykel i jobbet under 40 års tid. Foto: TT-Bild

En 58-årig brevbärare i Mora blir uppsagd eftersom han saknar körtkort: – Jag känner mig diskriminerad på grund av min epilepsi. Hade jag kunnat ta körkort hade jag ju gjort det, säger han till Aftonbladet.

Publicerad

Tommy Hinders har arbetat som brevbärare i Mora i 40 år. Men med två år kvar till pensionen blir han nu uppsagd från Postnord. Orsaken är att han saknar körkort.

– Eftersom jag har epilepsi får jag inte ha körkort utan har cyklat i stället. Det har ju funkat bra i alla år. De kallar det arbetsbrist på grund av kompetensbrist, men de har ju haft 30 år på sig att upptäcka att jag i så fall inte har kompetens nog, säger Tommy Hinders till Aftonbladet.

Han har med facket hjälp försökt få ha jobbet kvar och fortsätta cykla.

Facket har föreslagit en elcykel i stället för en vanlig cykel.

– De har elcyklar i sitt sortiment men de (Red:s anmärkning: Postnord) har bestämt att vi ska köra bil här i Mora. Det har varit kalla handen helt, säger Tommy.

I torsdags stod det klar att han blir uppsagd. Tommy Hinder uppger att han fick gå på dagen - trots 12 månaders uppsägningstid:

– De sa att jag fick full lön men att jag inte behövde komma in mer då det inte fanns något arbete. Jag fick välja om jag ville vara kvar dagen ut eller gå hem. Jag gick direkt då jag inte kände mig välkommen längre.

I och med uppsägningen mister Tommy även möjligheten att gå i pension vid 60, vilket han tidigare lovats, skriver Aftonbladet.

Ola Brossberg, ombudsman på fackföreningen Seco, kommenterar fallet, i tidningen:

– Tommy har jobbat i 30 år utan körkort. I stället för att tänka med hjärtat sparkar man ut en 58-årig man med två år kvar till pensionen. Jag tycker det är beklämmande. De borde ha låtit honom jobba kvar de sista åren. Man behandlar inte trotjänare efter så många år på det viset.

Joakim Persson, produktionsområdeschef för Postnord i Dalarna, vill enligt tidningen inte kommentera det enskilda ärenden men uppger att den enda kompetensbrist han ser är att personen inte har körkort.

– Vi har våra omställningspaket men man får ingen automatisk lättnad de sista åren i yrket, då skulle det gälla generellt för alla medarbetare.