Arbetsrätt

EU-kommissionen: Nej till strejkrätt

EU-kommissionen säger nej till förslaget att föra in strejkrätten i utstationeringsdirektivet. Foto: Scanpix

Förslaget om att uttryckligen föra in strejkrätten i utstationeringsdirektivet – enligt en procedur som föreslagits av förre kommissionären Mario Monti – avvisades av EU-kommissionen i veckan.

Publicerad

Det har spekulerats om att kommissionen haft svårt för att enas i frågan. Tidigare har det också rapporterats om påtryckningar från regeringarna i Sverige och Storbritannien. De ville inte se någon formulering om strejkrätt i utstationeringsdirektivet.


Mario Montis utredning, Single Market Act – som inte är någon lag, innehåller en rad förslag till förändringar med syftet att förbättra den inre marknaden. Efter mönster från en tidigare tilläggslagstiftning i tjänstedirektivet föreslog han att utstationeringsdirektivet skulle få en skrivning om strejkrätt.


Förslaget skulle råda bot på vad många fackliga kritiker anser är en överbetoning av den fria rörligheten på bekostnad av de fackliga rättigheterna.
 
EU-kommissionens ordförande Barroso förklarar sågningen av Montis förslag med att rätten till strejk finns inskriven i Lissabonfördraget. I artikel 28 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna finns strejkrätten, den återfinns i Lissabonfördraget i form av en bindande hänvisning till samma stadga.