EU-parlamentariker anklagas för trakasserier

2016-11-22 14:19 Calle von Scheele  
Liberalernas Jasenko Selimovic är EU-parlamentsledamot sedan 30 september 2015. Foto: TT-Bild

Den svenske EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) har under en längre tid grovt trakasserat sina medarbetare, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Tre av de fyra assistenterna har i dag annat jobb, den fjärde är sjukskriven.

Ansvariga i parlamentet har uppmanat hans två svenska kolleger Cecilia Wikström (L) och Fredrick Federley (C) att tänka på sin säkerhet på grund av Jasenko Selimovic häftiga humör, skriver DN.

Jasenko Selimovic har även en mycket spänd relation till flera andra ledamöter. Han ska ha snabba humörsvängningar, enligt tidningens källor.

Trakasserierna utreds av en särskild kommitté. En parlamentariker kan straffas vid olämpligt uppträdande. Den strängaste påföljden är indraget traktamente i tio dagar.

I morgon, onsdag, kommer parlamentets talman Martin Schulz meddela sitt beslut, som blir den strängaste påföljden, uppger DN.

Liberalen Jasenko Selimovic tog över Marit Paulsens plats i parlamentet och även hennes fyra medarbetare. Han konstaterade att de inte höll måttet och relationen mellan honom och assistenterna blev snabbt mycket spänd. De anställda kände sig mobbade av Selimovic, enligt DN:s källor.

Jasenko Selimovic vill inte kommentera uppgifterna.

Tidigare har han berättat för Aftonbladet hur missnöjd han varit med personalen.

– De har fått både skriftliga och muntliga påpekanden och nu har jag startat en process för att avsluta anställningarna.

Tidigare vid teatern

Jasenko Selimovic är teaterman och har varit chef för Radioteatern, konstnärlig ledare vid Göteborgs statsteater och regissör vid Uppsala statsteater. Under fyra år, 2010–2014, var han statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet hos minister Erik Ullenhag (L).

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt