Arbetsrätt

Facket kräver: Ge vindrickande vårdanställd jobbet tillbaka

Vårdanställda Lena Heed Sandlund fick en varning för att ha druckit sex centiliter vin tillsammans med de boende på ett gruppboende. Förra vintern sade arbetsgivaren Mora kommun upp henne. Nu vill Kommunal att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar uppsägningen.

Publicerad

Lena Heed Sandlund ett halvt glas vin i samband med ett firande. För det fick hon en skriftlig varning där det framgick att det var ett brott mot anställningsavtalet som kunde leda till att hon blev av med jobbet. Lena Heed Sandlund stämde arbetsgivaren i Mora tingsrätt för att få varningen undanröjd. Hon vann i tingsrätten.

Men i februari förra året blev hon uppsagd. Orsaken var inte vindrickandet i sig. Som grund för uppsägningen har kommunen angivit att man förlorat förtroendet för Lena Heed Sandlund. Detta för att hon inte insett allvaret i att dricka alkohol på arbetstid, att hon därför inte har fått tillbaka sin indragna medicindelegation, att hon ska ha vägrat att genomföra screeningtester inom utsatt tid och för att hon ska ha agerat hotfullt när hon försökt efterforska källor till hur händelsen om vinet kom till arbetsgivarens kännedom.

- Lena Heed Sandlund var inte medlem i förbundet när hon tilldelades varningen. Kommunal har därför varit förhindrad att driva ärendet tidigare, säger Ulrika Edebrink, förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd.

Nu vill Kommunal att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar uppsägningen. Förbundet yrkar att Mora kommun ska betala 120 000 kronor i allmänt skadestånd till Lena Heed Sandlund för brott mot anställningsskyddslagen.

Mora kommun har tidigare överklagat Mora tingsrätts dom där Lena Heed Sandlund fick varningen undanröjd. Det målet ska tas upp i Arbetsdomstolen i november.